RIVM verwacht weinig smog en fijn stof tijdens de jaarwisseling

vuurwerk-1Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) adviseert mensen met longaandoeningen, zoals astma en COPD, om de eerste uren na de jaarwisseling binnen te blijven. Een verhoogde concentratie fijn stof in de lucht door vuurwerk kan, samen met andere luchtverontreiniging, leiden tot een verminderde longfunctie, verergering van astma en COPD en een toename van luchtwegklachten als piepen, hoesten en kortademigheid.

Ook (oudere) mensen met hart- en vaatziekten kunnen last krijgen van de vuurwerkrook. Binnen blijven en niet overmatig in spannen kunnen klachten voorkomen. In sommige gevallen kan medicatie – in overleg met een arts – worden aangepast.

Vanwege nieuwe inzichten in de gezondheidseffecten van luchtverontreiniging waarschuwt het RIVM vanaf nu eerder dan voorheen voor smog door fijn stof. Er gaat een bericht uit bij een verwachte daggemiddelde concentratie van fijn stof vanaf 70 microgram per kubieke meter. Dit was voorheen 200 microgram per kubieke meter. Hiermee komt het Nederlandse waarschuwingssysteem vrijwel overeen met de smogregeling in België, waardoor er geen verschil in waarschuwingen in de grensstreek is.

Overigens verwacht het RIVM dat er dit jaar relatief weinig smog door fijn stof. Alleen in de twee uur na de jaarwisseling zal in stedelijk gebied de luchtkwaliteit kortstondig ‘slecht’ en lokaal zelfs ‘zeer slecht’ zijn. Daarna daalt de hoeveelheid fijn stof door de verwachte zuidwestenwind en de lichte regen.

Bron: RIVM

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.