Ruim baan voor vissen

groningen-fiemel-punt van reide-1Vrijwilligers tellen vissen tijdens vistrek.

Vissen willen in het voorjaar vanaf zee ons land in, het zoete binnenwater op. Ze stuiten daarbij op sluizen en gemalen. Meerdere plekken zijn al vispasseerbaar gemaakt. Door de vissen te tellen, weten we waar we nog meer vismigratie mogelijk moeten maken.

Dit is het tweede jaar dat er vistelling plaats vindt. Verschil met vorig jaar is dat alle gevangen trekvis de dijk wordt overgezet in het zoete binnenwater.

Drie jaar lang

Langs de volledige waddenkust tussen Den Helder en Nieuwe Statenzijl wordt het visaanbod in beeld gebracht. Dit gebeurt drie jaar op rij, dit is het tweede jaar. Ongeveer 50 vrijwilligers vissen met een kruisnet tijdens hoog water. Voor de een is dat ’s ochtends vroeg, voor de ander ’s avonds laat, afhankelijk van het tij.

Waardevolle gegevens

Het onderzoek geeft een beeld van de hoeveelheid trekvis langs de kust. Het levert waardevolle gegevens over de vraag waar de vissen het binnenwater in willen trekken. Met deze informatie kunnen we de vismigratie langs de kust en in het achterland verder verbeteren.  

Ruim baan voor vissen

Dit onderzoek is onderdeel van ‘Ruim baan voor vissen’, een project van de vier noordelijke waterschappen, waar Noorderzijlvest onder valt. Door sluizen, stuwen en gemalen langs de Waddenkust én in het achterland de komende jaren passeerbaar te maken voor vissen, wordt gewerkt aan het verbeteren van de leefomstandigheden van trekvissen. Het Waddenfonds draagt aan het project bij.

Bron: Waterschap Noorderzijlvest Lees ook: klik hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *