Schotse hooglanders in natuurgebied Lauwersmeer

Schotse Hooglanders grazen ook in het natuurgebied Lauwersmeer en komen helaas niet in het overzicht voor op de site van natuurmonumenten. De Schotse Hooglanders zijn robuuste, maar vriendelijke koeien. Ze worden vaak ingezet om natuurgebieden te onderhouden. De dikke vacht komt zeker van pas en het dier kan de winter trotseren en gisteren 23 maart lagen ze te rusten in de zon op een koude dag van slechts acht graden.

Het zijn sociale dieren en ze leven in groepen. Dit doen ze om elkaar te beschermen tegen gevaren van buitenaf. Natuurlijke vijanden kent de Schotse Hooglander nauwelijks in ons land. De wolf is er één van, maar deze komt op het moment niet voor in dit natuurgebied. De Schotse Hooglander kan de hond ook aanzien als wolf, dus is voorzichtigheid is dus geboden.

waargenomen op de veluwe

Tot 1849 waren de meeste Schotse hooglanders zwart van kleur. Het verhaal gaat dat in de jaren 1840 koningin Victoria een bezoek bracht aan de Schotse hooglanden en toen haar voorkeur uitsprak voor de rode dieren. Ze vond deze simpelweg mooier. Een volwassen stier weegt 800 kilo en een koe 500 kilo.

Meer foto’s van het natuurgebied: klik hier 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *