Sint Martinus Groningen | Delen het nieuwe hebben

Sint Martinusdagen in Groningen (8-11 november) Delen is het nieuwe hebben’ krijgt bij Sint Martinus meer diepgang

De samenwerkende organisaties rond de jaarlijkse viering van Sint Martinus in de stad Groningen hebben de draad weer opgepakt. Alle onderdelen rond het centrale thema ‘Delen is het nieuwe hebben’ zullen naar verwachting weer live kunnen worden beleefd. Tijdens de jaarlijkse Sint Martinusdagen (8 – 11 november) vinden er een optocht en een lampionnenwedstrijd plaats. 

Voederbietenuitdeling, workshops, optocht en wedstrijd

De gratis voederbietenuitdeling aan de Groninger schooljeugd is op  zaterdagmiddag 30 oktober (12.00-15.00 uur) op de kop van de Vismarkt. Volksvermaken werkt samen met de Stichting Marktactiviteiten Groningen. 

Een filmpje hoe je van een voederbiet een lampion maakt

Op zaterdagmiddag 6 en woensdagmiddag 10 november (14.00-16.00 uur) zijn er in het Noordelijk Scheepvaartmuseum, aan de Brugstraat 24, gratis workshops voederbietenlampionnen maken.

Aan de voederbietenuitdeling verbindt Volksvermaken een Sint Martinusoptocht op woensdagmiddag 10 november met aansluitend de grote lampionnenwedstrijd in de Martinikerk. De Sint Martinusoptocht begint om 16.30 uur bij het Noordelijk Scheepvaartmuseum aan de Brugstraat 24 in Groningen.

Sint Martinus rijdt mee te paard. Kinderen mogen met hun zelfgemaakte lampionnen meelopen in de stoet. De tocht gaat door de binnenstad naar de Martinikerk. Meteen na de optocht is in de Martinikerk de lampionnenwedstrijd. Een vakkundige jury zal alle zelfgemaakte lampionnen beoordelen. Er is samenzang, er wordt warme chocolademelk geschonken en de kinderen kunnen met Sint Martinus op de foto.

Ganzenmaaltijden

Op maandagavond 8 november is er een benefietmaaltijd in de Martinikerk. Men kan de ganzenmaaltijd ook thuis laten bezorgen. Er isook een vegetarische variant. Op www.vriendenmartinikerk.nl zijn de verschillende mogelijkheden om te reserveren of te bestellen terug te lezen. De opbrengst wordt besteed aan maaltijden voor dak- en thuislozen.
Een avond later krijgen dak- en thuislozen een zelfde ganzenmaaltijd aangeboden in de Martinikerk. Op die avond zal BeeldendMuziektheater Het Houten Huis een korte voorstelling geven. De bijeenkomst is besloten.

11 november is de dag …

Op donderdag 11 november is de Martinikerk de hele dag open. Stadjers kunnen er jassen en warme dekens brengen die voor dak- en thuislozen bestemd worden. Zo krijgt het centrale thema van SintcMartinus, ‘Delen is het nieuwe hebben’, een diepere betekenis.

Van 12.30-13.30 uur is er het jaarlijkse Sint Martinusconcert met medewerking van de twee nieuwe stadsbeiaardiers Bob van der Linde en Maurits Bunt, het koor en orkest van de Groningse Schoolvereniging en organist Eeuwe Zijlstra.
Om 19.30 uur begint de jaarlijkse Sint Martinus-vesper in de Martinikerk. bCantor Jaap de Kok en het Agricola Consort verlenen muzikale medewerking. De Vesper wordt gevolgd door een nieuwe editie van Sint Martinus’ Pronkjewailn. In de Martinikerk (20.00-21.15 uur) vindt er een interactieve presentatie plaats van initiatieven voor Stadjers (die het niet zo
breed hebben) in vijf stadswijken (Selwerd, De Hoogte, Oosterpark, De Wijert Noord en Beijum).

Er wordt een Sint Martinusconcert gegeven, een  gans geserveerd tijdens de benefietmaaltijd en tijdens de maaltijd voor dak- en thuislozen en is er een nieuwe editie van Sint Martinus’ Pronkjewailn, voorafgegaan door een Martinusvesper. De meeste activiteiten vinden in en rond de Martinikerk plaats.

Sint Martinusberaad

In de gemeente Groningen werken Vereniging Vrienden  Martinikerk,Stichting Martinikerk, de Binnenstadskerken, Stichting Sint Martinus’ Pronkjewailn, Beeldend Muziektheater Het Houten Huis en de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken nauw samen binnen het Sint Martinusberaad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *