Sint Martinus | Maak van een voederbiet een lampion

Vandaag,  zaterdag 28 oktober een boerenwagen boordevol voederbieten in de binnenstad van Groningen. Draaiorgelman Joris ten Have reed met een van zijn pierementen al spelende mee tot aan de Vismarkt en daarna naar de Westerkade/haven. Op de Vismarkt Oostzijde vond tussen twaalf en één uur de jaarlijkse gratis uitdeling van voederbieten plaats en daarna de uitdeling op de  Westerkade/haven. Ter plaatse werden demonstraties gegeven hoe je van een voederbiet een lampion kunt maken. De Groningse schooljeugd wordt uitgedaagd van zo’n biet een Sint Martinuslampion te maken. Volksvermaken Groningen heeft dit jaar weer 1.500 bieten besteld, waarvan echte ‘pronkjewailn’ gemaakt kunnen worden.

Dit jaar niet op het Waagplein en geen paard en wagen, volgend jaar weer met paard laat fotograaf Jan Hendrik van der Veen ons weten die jaarlijks bij de uitdeling van de bieten aanwezig is. Wel was er sprake van meer belangstelling dan andere jaren en dat beloofd wat!

In een folder en op de website van Volksvermaken is een handleiding te vinden ‘Hoe maak je van een biet een lampion?’ Via de site is ook een app te downloaden. De bieten zullen in de eerste week van november ook bij verschillende basisscholen, buitenschoolse opvang en buurthuizen worden bezorgd. De lampionnenwedstrijd is op woensdagmiddag 8 november (16.30-17.30 uur) in het schip van de Martinikerk. Er zijn twee leeftijdscategorieën: t/m 8 jaar en van 9-12 jaar. Tijdens de wedstrijd wordt het verhaal van Sint Martinus verteld, worden Sint Martinusliedjes gezongen en is er warme chocolademelk voor de deelnemende kinderen.

Voor de makers van de drie mooiste lampionnen in elke leeftijdsgroep is er een prijs. Voor alle deelnemers is er een Sint Martinussurprise. Op de ochtend van de 8ste november zijn groepen 7 van verschillende basisscholen uitgenodigd voor een Sint Martinusbijeenkomst in het schip van de Martinikerk. Een van de onderdelen van het ochtendprogramma is de ‘bietsie-wedstrijd’. De scholieren die een lampion van een voederbiet hebben gemaakt, worden uitgenodigd om daar een mooie foto (een bietsie) van te maken. SINT MARTINUSDAGEN De voederbietenuitdeling en lampionnenwedstrijd vormen onderdeel van de Groningse Sint Martinusdagen (8-11 november). Op vrijdagavond 10 november krijgen thuis- en daklozen een ganzenmaaltijd aangeboden in de Martinikerk. Op zaterdag 11 november zijn er een Sint Martinusconcert (12.45-13.30 uur) en een Vesper (17.00-17.30 uur) in de Martinikerk en verzorgt Het Houten Huis een Sint Martinusmiddag in MartiniPlaza, gevolgd door een lampionnenoptocht naar de Martinikerk (12.15-18.15 uur)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *