Sint Martinusdagen in Groningen (5-11 november) | “Delen is het nieuwe hebben “

Solidariteit is hard nodig,maar bereidheid is groot

De samenwerkende organisaties rond de jaarlijkse viering van Sint Martinus in de stad Groningen hebben nieuwe elementen toegevoegd aan de aandacht voor de Stadjers die het niet zo breed hebben. Het centrale thema ‘Delen is het nieuwe hebben’ blijft onverkort van kracht. De Stichting Present en Humanitas zijn dit jaar aangeschoven om de solidariteit onder alle Groningers verder te vergroten. Op vrijdagmiddag 11 november buigen tal van sociale organisaties, burgerinitiatieven, vrijwilligers en de gemeente Groningen zich over hoe mensen die het even zelf niet redden een steun in de rug te geven. De openbare bijeenkomst vindt plaats in de Martinikerk. De logische plek waar zich ook de meeste andere activiteiten tijdens de Groningse Sint Martinusdagen (5 – 11 november) afspelen.

Van gans tot lampionnen en Pronkjewailn

Op dinsdagavond 8 november opent de kerk de deuren voor de Groninger dak- en thuislozen. De Vereniging Vrienden Martinikerk serveert hen een warme maaltijd, waarbij gans en een vegetarische variant wordt opgediend. Tot in de vorige eeuw lieten de Groninger boeren hun vetste gans slachten voor hun personeel. Zo wordt een oude traditie nieuw leven ingeblazen. Een avond eerder vindt een benefietmaaltijd bij ‘t Feithhuis plaats.

Zaterdagmiddag 5 november deelt Volksvermaken op de kop van de Vismarkt gratis voederbieten uit aan de Groninger schooljeugd, die daar lampionnen van kunnen snijden.

Woensdagmiddag 9 november is er in het Museum aan de A een workshop voederbietenlampionnen maken. ’s Avonds is er in het museum een Sint Martinusverhalencafé.

Donderdagmiddag 10 november vindt de jaarlijkse lampionnenwedstrijd plaats in de Martinikerk. Samen met de Vrienden Martinikerk organiseert Volksvermaken de bijeenkomst, waar naast de wedstrijd het verhaal van Sint Martinus door Frank Belt verteld wordt, begeleid door organist Eeuwe Zijlstra. Het Groninger kinder- en jeugdkoor onder leiding van Mirna Westra treedt op. Er is samenzang met Marcel den Os en Eeuwe Zijlstra en er wordt warme chocolademelk geschonken. Voorafgaand aan de wedstrijd en het muzikale Sint Martinusverhaal is er de jaarlijkse optocht vanaf het Museum aan de A (voorheen Noordelijk Scheepvaartmuseum) naar de Martinikerk.

Vrijdagavond 11 november is er eerst de Sint Martinusvesper in het koor van de Martinikerk. Daarna gaat de volgende editie van Sint Martinus’ Pronkjewailn in het schip van de kerk van start. De sociale onderneming Salmagundi’s zorgt voor de maaltijd. Een groep kunstenaars presenteert een veelzijdige voorstelling over veerkracht, als eerbetoon aan het alledaagse leven. Ook hier staat het steuntje in de rug van de Stadjer die het niet zo breed heeft centraal.

Gedurende de hele week hebben Beeldend Muziektheatergezelschap Het Houten Huis en stichting Wabi Sabi een installatie uit hun voorstelling “Hier valt niets te halen” opgesteld in het schip van de kerk. Die is tijdens de verschillende Sint Martinus evenementen te bekijken.

Traditiegetrouw draagt ook de Stichting Martini Beiaard haar muzikale steentje bij. Op de 11de november bespeelt de beiaardier van dienst gedurende een uur het carillon. Een extra concert op de 10de november zit nog in de pijplijn.

Op 11 november is er in de Martinikerk ook de inzameling van jassen en dekens voor dak- en thuislozen.

Foto’s: Jan Hendrik van der VeenFrans Koolbeek

Voor het programma verwijzen wij u naar de site van Koninklijke Vereniging Volksvermaken Groningen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *