Sint Martinustocht Groningen in combinatie deelnemers Gulden Martinusweg

De jaarlijkse Sint Martinusoptocht ging vandaag, zaterdag 11 november, van start op het Hereplein. Kinderen met hun zelfgemaakte lampionnen liepen mee richting de Martinikerk waar de  traditionele lampionnenwedstrijd plaats vond.  De optocht en de wedstrijd begonnen dit jaar vroeger, zodat alle kinderen na afloop voldoende tijd hebben om met hun eigen lampion nog langs de deuren te gaan.

De tocht werd muzikaal begeleid door Showband Noordenveld uit Roden. De wandeling ging via de Herestraat, Zuiderdiep, Oosterstraat, Grote Markt naar de Martinikerk.

De optocht werd dit jaar gecombineerd met de Gulden Martinusweg. Deze begon op 1 november vanuit het stadhuis van Utrecht en eindigde in de Martinikerk als deel van het Europese netwerk van ‘Via Sancti Martini’. De deelnemers aan de Gulden Martinusweg sluiten zich samen met wandelaars van de jaarlijkse Pronkjewailtocht aan bij de kinderen, die met hun lampionnen naar de Martinikerk zullen lopen. De wandelaars werden in het schip van de Martinikerk ontvangen,

In het koor hingen de kinderen hun lampionnen in een van de kramen hangen. Een deskundige jury o.l.v. Marjo van Dijken beoordeelde de lampionnen, ze wordt hierbij  geholpen door de kinderburgemeester en zijn loco. Er zijn twee leeftijdscategorieën: t/m 8 jaar en 9-12 jaar. Voederbietlampionnen vormen een klasse apart. Ook met andere zelfgemaakte lampionnen zijn er prijzen te winnen, die door de Stichting Marktactiviteiten Groningen en FC Groningen beschikbaar zijn gesteld. De kinderen kunnen bovendien op de foto met Sint Martinus en zijn Romeinse soldaten. Voor iedere deelnemer is er bovendien een surprise.

Frans Koolbeek maakte de volgende impressie:

Deze slideshow vereist JavaScript.

Tijdens de jurering werd het Sint Martinusverhaal verteld oor Geert Pruiksma, begeleidt Marcel den Os het zingen van Sint Martinusliedjes en werd er warme chocolademelk geschonken.

Commissaris van de Koning René Paas ontving het eerste boek ‘Tocht om de Noord’.

Foto’s: Rieks Oijnhausen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *