Sinterklaas verwacht zeker 50.000 bezoekers

PC Sinterklaas-1143Intocht Sinterklaas in Groningen wordt groot kinderfeest met veel muziek

Op zaterdag 16 november 2013 komt Sinterklaas aan in Nederland. Dit jaar zet hij voet aan wal in Groningen. Via de route Hoge en Lage der A varen de Sint en zijn gevolg naar de Zuiderhaven. Daar stapt de Sint van boord en vervolgt zijn route te paard door de binnenstad van Groningen. Op de Grote Markt wordt de Goedheiligman ontvangen door de burgemeester. Door de verwachte grote drukte wordt de bezoeker opgeroepen om van te voren de plek te kiezen waar hij de intocht wil zien.

Vanaf 12.00 uur doet de NTR rechtstreeks verslag van de intocht in Groningen via een live-uitzending op Nederland 3. Als de Sint vertrekt en de uitzending om 13.15 uur is afgelopen, gaat het feest in de stad gewoon door.

Naast deze feestelijke intocht van Sinterklaas zijn er tal van andere activiteiten. Op verschillende podia in de binnenstad van Groningen treden dj’s, bands van Zwarte Pieten en Witte Pieten en het Jeugdsymfonieorkest van Groningen op. Ook kindercircus Santelli verzorgt voorstellingen. Supermarkt Jumbo maakt bijzondere optredens van Monique Smit en Ernst Bobbie en de Rest mogelijk.

 

Er worden op 16 november 50.000 mensen verwacht. En dat heeft consequenties voor veiligheid en verkeer. De route die Sinterklaas aflegt, wordt afgezet met hekken. Langs de vaar-en looproute geldt een parkeerverbod voor alle voertuigen, dus ook voor fietsen. Dit verbod geldt tot de hekken verwijderd zijn, naar schatting rond 15.00 uur. Langs de Hoge en Lage der A is beperkt ruimte voor het publiek. Voor het Lage der A, Pottebakkersrijge en Sluiskade geldt vol = vol. Bij het Hoge der A en de Praediniussingel is alleen plek voor genodigden. De binnenstad is op 16 november niet toegankelijk voor autoverkeer, parkeergarages zijn wel bereikbaar. Voor de ondernemers langs de route geldt die dag een uitstallingsverbod tot de dranghekken verwijderd zijn.

Door de verwachte drukte wordt het voor de bezoekers lastig om zich vrij door de stad te bewegen. Het credo is dan ook Kies en Kom: bezoekers zijn zeer welkom maar kunnen het beste van te voren bepalen waar ze graag willen staan: kies voor de Zuiderhaven, voor een plek langs de route die Sinterklaas en zijn gevolg aflegt of kies voor de Grote Markt.
Mensen van buiten de stad wordt aangeraden met het openbaar vervoer te komen of de auto buiten de stad te parkeren op een P+R/transferium.

Op de website http://sinterklaas.groningen.nl staat alle informatie over de route, de verschillende podia en de verkeers-en veiligheidsmaatregelen. Blijf ook op de hoogte via twitter: @sintgroningen/#sintgroningen en facebook: facebook.com/sinterklaasgroningen

Foto’s: Siebrand Wiegman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *