Slachtoffers herdacht op Selwerderhof

nederland 2014, groningen, selwerd, selwerderhof, dodenherdenking, iepenlaanVanmorgen werden de kransen gelegd bij de twee monument op het Selwerderhof  in Groningen. Allereerst bij het spoorwegmonument en vervolgens bij het Provinciaal Indië monument.

Hendrik Boxma – rangeerder bij de spoorwegen – werd tijdens een staking op 23 september 1944 door de Duitsers doodgeschoten.

Alle foto’s van de herdenkingen: klik hier

Hij werd eerst begraven op de Zuiderbegraafplaats en een jaar later herbegraven op het middenvak van de 1e Noodbegraafplaats. Met de nabestaanden was de afspraak gemaakt dat zodra Selwerderhof klaar zou zijn, hij dan daar herbegraven zou worden. In 1987 is zijn vrouw Ida Blok overleden en gecremeerd. In 1990 is het grafmonument met grafkelder overgebracht naar de huidige locatie op Selwerderhof en tegelijkertijd is de asbus van mevrouw Boxma bijgezet in de grafkelder. Het monument is in opdracht van de Protestants Christelijke Bond van Spoor en Tramwegpersoneel gemaakt. Bij de 4 meiherdenking worden door schoolkinderen ieder jaar bloemen gelegd bij dit monument.

Het Provinciaal Indië-monument
Dit is ontworpen en gereed gekomen in 2002 door Peter de Kan en Anne Hilderink. Dit monument is bestemd voor alle niet teruggekeerde Groningse militairen uit het voormalige Nederlands-Indie en Nieuw Guinea in de jaren 1945 – 1962. De namen van de overledenen zijn aangebracht op volgorde van de sterfdatum. Jaarlijks vindt op de eerste dinsdag in juni een herdenking plaats.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *