Smart City concept Huawei in Groningen

huaweiDe stad Groningen en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) hebben vandaag een overeenkomst getekend met het Chinese Huawei, een wereldspeler op het gebied van ICT-oplossingen. In deze overeenkomst spreken de partijen af om te verkennen of de Smart City concepten van dit bedrijf in de stad kunnen worden uitgevoerd.

De ondertekening van de overeenkomst gebeurde in de Amsterdam ArenA, tijdens de Hua Wei Smart City Summit, door wethouder Joost van Keulen, decaan/vice-voorzitter Folkert Kuipers van het UMCG en de heer Leon He, directeur Europa van Huawei Enterprise.

Deze overeenkomst is de eerste grote stap voor de drie partijen om te kijken hoe Groningen nog meer Smart City kan worden. Huawei heeft bij meer dan 100 steden in 40 landen en regio’s Smart City oplossingen ingevoerd. In Nederland is Groningen de vierde stad die een dergelijke overeenkomst met het bedrijf tekent. Eerder deden Amsterdam, Den Haag en Tilburg dat ook.

Huawei ziet mogelijkheden om in de Noordelijke regio, met Groningen als centrum en in samenwerking met het UMCG en de gemeente tot nieuwe en innovatieve oplossingen te komen. “Wij zijn erg blij om met Groningen en het UMCG als partners om Smart City en met name Smart Health Care oplossingen te ontwikkelen,” aldus directeur Europa Leon He.

De komende maanden zal worden gekeken naar verschillende mogelijkheden hoe met ICT het bestuur, de veiligheid in de stad, lokale energie-opwekking, toerisme en onderwijs slimmer kunnen worden georganiseerd. Met het UMCG worden samenwerkingsmogelijkheden onderzocht op het gebied van ICT-toepassingen in onderzoek, zorg en ziekenhuismanagement.

Wethouder Van Keulen ziet de samenwerking met Huawei als bevestiging van Groningen als kennis- en innovatiestad: “Opnieuw is er een groot buitenlands ICT-bedrijf dat de vele mogelijkheden die onze stad biedt, onderkent”.
Folkert Kuipers van het UMCG denkt dat samenwerking met Huawei grote voordelen biedt: “We lopen in Groningen op een aantal terreinen nu al voorop. Die koppositie kunnen we met deze wereldspeler verder uitbouwen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *