SOA cijfers gestegen bij mannen die met mannen seks hebben

De soa-cijfers van 2016 zijn bekend. In Groningen en Drenthe hebben vorig jaar 5.544 mensen Sense Noord-Nederland bezocht om een onderzoek naar een Seksueel Overdraagbare Aandoening, oftewel een soa-onderzoek, uit te laten voeren. Het percentage mannen die seks hebben met mannen onder de bezoekers is in beide provincies gestegen. 

Sense Noord-Nederland
Sense Noord-Nederland is onderdeel van de drie noordelijke GGD’en en ontwikkelt en organiseert samen met andere instellingen preventieactiviteiten op het gebied van seksuele gezondheid. De belangrijkste doelgroepen zijn: jongeren tot 25 jaar, mannen die seks hebben met mannen, mensen die gewaarschuwd zijn voor een soa, allochtonen en prostituees. Zij kunnen, naast de huisarts, bij Sense Noord-Nederland terecht voor een soa-onderzoek 

Voornaamste doelgroepen
Het grootste deel van de bezoekers zijn jongeren: meer dan de helft van de bezoekers is jonger dan 25 jaar. Daarna volgt de groep ‘mannen die seks hebben met mannen’. Deze is het afgelopen jaar sterk gestegen.

“De toename van de bezoekers ‘mannen die seks hebben met mannen’ maar ook de bezoekers die ‘gewaarschuwd zijn voor een soa’ is natuurlijk verontrustend, maar we zijn wel blij dàt er een toename is van die bezoekers,” zegt Fokke Postma, operationeel coördinator seksuele gezondheid bij GGD Groningen en Drenthe. “We zetten namelijk extra in op het bereiken van deze doelgroepen. Met de website mantotman.nl maken we het testen voor mannen die seks hebben met mannen laagdrempeliger. De mensen die gewaarschuwd zijn is een belangrijke doelgroep voor ons omdat zij  voor een verspreiding van soa kunnen zorgen en dat willen we tegengaan.”

Chlamydia in de meeste gevallen
Nog steeds komt chlamydia in de beide provincies het meeste voor. Namelijk bij 85 procent van de diagnoses in Groningen en bij 61 procent van de diagnoses in Drenthe. Chlamydia werd vooral ontdekt bij heteroseksuele jongeren tot 25 jaar. Naast chlamydia werd er in 2016 in beide provincies een lichte stijging van gonorroe infecties geconstateerd. Gedetailleerde cijfers zijn te vinden in de infographics.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *