Spetterende opening Week van de Alfabetisering

groningen-selwerd-vensterschool-nationale voorleesdag-eikenlaan-5Spetterende opening Week van de Alfabetisering in Groningen

Het Alfa-college organiseert samen met de Stichting Lezen & Schrijven in de Week van de Alfabetisering tal van activiteiten. Dit om aandacht te vragen voor laaggeletterdheid. Maandag 7 september om 11.00 uur is het startsein, op het Damsterplein in Groningen. Jacques Wallage, oud-burgemeester van Groningen, en Marion Arends, regiodirecteur bij het Alfa-college en tevens regiomanager van de Stichting Lezen en Schrijven, verrichten de feestelijke opening. Via een live-verbinding met Den Haag gaan ze in gesprek met prinses Laurentien en lichten ze toe hoe er in Groningen aandacht wordt geschonken aan laaggeletterdheid.

In het ochtendprogramma dragen de stadsdichter en de kinderdichter een gedicht voor. Een taalambassadeur vertelt wat het in het dagelijks leven betekent als je niet goed kunt lezen en schrijven. Vervolgens lezen leerlingen van een klas van de Siebe Jan Boumaschool, voor uit het speciaal voor de Week van de Alfabetisering geschreven boek door prinses Laurentien en Paul van Loon. En dan komt de brandweer! Om net als in het boek te zorgen voor een spetterende fontein op het plein. Aansluitend is er een taallunch voor de aanwezigen.

Taalhuis en foto-expositieNaast de openingsactiviteiten op maandag 7 september, vinden er de hele week activiteiten plaats. Op diverse locaties van het Alfa-college zijn er voorleesochtenden en workshops “Herkennen van laaggeletterdheid”. Op woensdag wordt het Taalhuis in Musselkanaal geopend. In de Groninger Forum Bibliotheek opent wethouder Mattias Gijsbertsen om 9.30 uur de bijzondere foto-expositie Mijn Werkman. Op uitnodiging van de bibliotheek brachten 365 cursisten van het Noorderpoort, Alfa-college, Stavoor en Humanitas een bezoek aan de expositie H.N. Werkman Leven & Werk in het Groninger Museum. Zij hebben opgeschreven welk werk zij het mooist vinden en waarom. Uit de 365 inzendingen zijn 18 deelnemers gekozen die met hun favoriete kunstwerk en hun eigen citaten te zien zijn in de foto-expositie.

De Week van de Alfabetisering sluit op vrijdag 11 september af met de workshop “Eenvoudig communiceren”. Deze wordt gegeven op het Alfa-college aan de Admiraal de Ruyterlaan 2.

Week van de Alfabetisering
Van 7 tot en met 13 september wordt voor de 11e keer de Week van de Alfabetisering gehouden. Deze campagneweek vindt jaarlijks plaats rondom Wereldalfabetiseringsdag. Stichting Lezen & Schrijven roept op tot het organiseren van Tijd voor Taal-evenementen die het belang van kunnen lezen en schrijven benadrukken. Kijk voor een overzicht van alle activiteiten op www.tijdvoortaal.nl.

Foto’s: Siebrand Wiegman/FocusGroningen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *