Spoedeisende kinderhulp in Martini Ziekenhuis een vak apart

ambulance-spoed-1In 2012 kwamen ruim 3.500 kinderen naar de Spoedeisende Hulp in het Martini Ziekenhuis. In dat jaar startte een samenwerking tussen de afdeling Kindergeneeskunde en de Spoedeisende Hulp gestart om vooruit te lopen op ontwikkelingen op het gebied van kindvriendelijkheid op een Spoedeisende Hulp. Door deze samenwerking biedt het Martini Ziekenhuis zeer kindvriendelijke en kwalitatief goede acute zorg aan kinderen vanaf drie maanden.

De kinderverpleegkundige ondersteunt de Spoedeisende Hulp-verpleegkundige bij de opvang, het onderzoek en de behandeling van alle kinderen die binnenkomen. Voorheen werd een deel van de kinderen met bijvoorbeeld een gebroken been op de Spoedeisende Hulp behandeld en een deel van de kinderen werd behandeld op de kinderafdeling, waar een kinderverpleegkundige aanwezig is.

Win-win
In de huidige situatie gaan álle kinderen met een acuut probleem eerst naar de Spoedeisende Hulp en worden daar mede opgevangen door een kinderverpleegkundige. Alle acute zorg is daarmee op één locatie gebundeld, wat samenwerking vergemakkelijkt. Hierdoor profiteren alle specialismen van de specifieke zorgkennis van de kinderverpleegkundigen en delen de Spoedeisende Hulp-verpleegkundigen hun kennis ten aanzien van acute zorg met de kinderverpleegkundigen. Loes Tanja, kinderarts: ‘De samenwerking is een win-win situatie voor alle kinderen die plotseling naar het ziekenhuis moeten. De toegevoegde waarde van deze samenwerking zie je ook doordat je merkt dat andere specialismen meer aandacht hebben voor pijnbestrijding bij kinderen.’

Toverzalf
De kinderverpleegkundigen zorgen voor optimale aandacht voor het kind; voor de manier van benaderen én voor goede voorlichting aan het hele gezin. Er is veel aandacht voor het verlichten van ongemak en pijn. Zo gebruiken kinderverpleegkundigen ‘toverzalf’ voor een prik en weten zij hoe ze kinderen moeten voorbereiden op onderzoeken. Op de Spoedeisende Hulp is een kamer ingericht die door middel van magnetische afbeeldingen aan de muur, gemakkelijk kan worden aangepast aan elke leeftijdscategorie.

Bron: Martini Ziekenhuis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *