Sport in Stad viert eerste lustrum | Boomsma winnaar SportinStad award

Afgelopen maandagavond 7 oktober vond een nieuwe Sport in Stad-fuif plaats in de Wolthoorn.  Een heel bijzondere dit keer, want de droom van vijf Groninger sportgekken duurt inmiddels al vijf jaar. Martijn van der Veen, Marc van den Herik, Paul Top, Hans Schrijer en Bas Kammenga vierden het eerste lustrum in het bijzijn van de vaste stamgasten van Sport in Stad, waaronder de immer hardwerkende nestor achter Sport in Stad, Jan A. van der Veen.

Sportsuccessen
En wat heeft Sport in Stad de voorbije jaren tal van successen van dichtbij mogen meemaken. Denk aan de historische bekerwinst van FC Groningen op 3 mei 2015, de landstitels van Donar en Lycurgus, de etappezege van Bauke Mollema na een solo van dertig kilometer in de Tourrit van Laissac naar Le Puy-en-Velay of de twee wereldkampioenschappen dammen van Sport in Stad-coryfee Roel Boomstra. Met sport als metafoor voor het leven van vreugde en verdriet hoort in de afgelopen vijf jaar helaas ook het stilstaan bij het overlijden van onder meer de Groningse sporticonen Piet Fransen, Jan Uitham en Grietje Pasma.

Vijfde prijs voor Gall

Met een symbolisch applaus van 6,4 seconden werd Pasma aan het begin van de avond herdacht.  Na de indrukwekkende waardering was het de beurt aan quizmaster Thijs de Jong, bekend van de Sport Noord Podcast, om in vijf rondes de kennis over de Groninger sport(ers) te toetsen. Joop ‘freelancer’ Gall kon zijn geluk niet op en pakte de vijfde (!) prijs uit zijn leven, na twee promoties met Veendam en twee titels met De Vogels. Opvallend was dat hij dat gisteravond deed in een team van RTV Noord in plaats van zijn broodheer op maandag, Dagblad van het Noorden.

Jan Henk de Groot


Man van het eerste uur bij Sport in Stad, verantwoordelijk voor het licht en geluid, Jacob van Gelder beleefde vervolgens zijn ‘finest hour’ tijdens het optreden van Grunneger Troebadoer Jan Henk de Groot. Het geluid en de setting was perfect voor de laidjeszanger uit Hoogezand, die blij verrast was met het mailtje van preses Martijn van der Veen om te komen zingen voor het Sport in Stad-gezelschap. Met nummers als Riekdom, Vuurtje kieken en Mamme van Michel kreeg De Groot de zaal in de Wolthoorn mee.

Herinneringen

In de pauze was het de beurt aan DvhN-sportverslaggever William Pomp die met de eenmalige terugkeer van Willy Bomba nog maar eens bewees dat zingen niet voor iedereen weggelegd is. Of, zoals Kammenga terecht opmerkte: smaken verschillen. Vervolgens werd het een trip down memory lane. Gevraagd naar de mooiste sportherinneringen van het publiek van de afgelopen vijf jaar antwoordde Theo Sikkema (onder meer perschef van Lycurgus) de ritzege van Mollema in de Tour van 2017. Wielerliefhebber Sikkema was die bewuste dag, zondag 16 juli (voor een freelanceklus van RTV Noord), bij de grasbaanraces in Noordwolde beland. Daar, omringt door de geur van bier, pies, hamburgers en motoren, maakte hij een vreugdedansje nadat zijn telefoon aangaf dat toch echt Mollema de rit won.

Sport in Stad-award 2019


Een ander memorabel sportmoment, van een heel andere orde, heeft zich afgespeeld in de Wolthoorn. Daar, tijdens een van de Sport in Stad-feestjes, won oud-profvoetballer Ronald Steenge een potje dammen van de toen kersverse wereldkampioen Boomstra. Diezelfde Boomstra ging er gisteravond met een andere prestigieuze prijs vandoor: de Sport in Stad-award 2019. Uiteraard vanwege zijn tweede wereldtitel, behaald op 13 januari van dit jaar na winst tegen Aleksandr Schwartzman. Met het winnen van de Sport in Stad-award volgt hij shorttrackster Suzanne Schulting op. Goede vriend Wouter Sipma, ook altijd aanwezig bij Sport in Stad, versloeg op zijn beurt weer Boomstra. Terwijl de wereldkampioen allang op een oor lag met de award op zijn nachtkastje, zat zijn secondant nog aan de toog.

Sport in Stad bestaat vijf jaar en dat werd gevierd. De bedoeling is om het nog minstens vijf jaar vol te houden en het tweede lustrum te vieren. Het eerste uitje staat in ieder geval weer gepland: op een regenachtige gure zonmagmiddag in november naar MartiniPlaza voor Donar – Feyenoord.

 

Bron: Sport in Stad – Leo Wassing

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *