Sportprijzen 2018 voor Sarèl de Jong, Rienk Mast en Gedie Kauffman

Wethouder Paul de Rook en Gedeputeerde Patrick Brouns hebben, samen met Rob de Waard en Kees Vlietstra, diverse gemeentelijke en provinciale sportprijzen uitgereikt. Tijdens het sportgala 2018 ontving Sarèl de Jong de prijs voor sporter van het jaar 2018 en Rienk Mast werd gekozen tot sporttalent 2018. De titel sportploeg 2018 ging naar Donar en Gedie Kauffman ontving de gemeentelijke sportstimuleringsprijs 2018.

Het Groninger sportgala 2018 is een gezamenlijk initiatief van Sportplein Groningen, gemeente en provincie Groningen, Martiniplaza, huis voor de Sport Groningen en Hanzehogeschool Instituut voor Sportstudies. Met het sportgala willen de organisatoren zo veel mogelijk talentvolle sporters uit de provincie Groningen samenbrengen, waarderen en stimuleren tot optimale prestaties.

De winnaars

Gedie Kauffman traint pas 2,5 jaar als kickbokser, maar is inmiddels al Europees- en Wereldkampioen in haar sport. Zij heeft het afgelopen jaar, zowel op sportief als persoonlijk vlak, een enorme ontwikkeling doorgemaakt.

Rienk Mast debuteerde als 16-jarige powerforward in 2017 voor Donar. Vorig jaar won Rienk als aanvoerder van het Nederlands basketbalteam <18 jaar het Europees kampioenschap divisie B onder 18. Hij maakte in 2018 zijn debuut voor het Nederlands basketbalteam en werd de jongste topscorer van Donar tijdens een wedstrijd tegen Racing Beverwijk.

Gedie en Rienk zijn als sporttalenten beide door de Adviescommissie voor de sport gekozen.

Sporter van het jaar Sarèl de Jong en sportploeg van het jaar Donar zijn gekozen door inwoners van de provincie, de media en ex-topsporters uit Groningen.
Zij konden online, en voorafgaand aan het sportgala 2018, stemmen op hun favoriete Groninger sporters.

De provinciale sportprijs 2018 is uitgereikt aan Rutger Smith. De 37-jarige kwaliteitsmanager werpnummers van de Vlaamse Atletiekliga won in zijn carrière als kogelstoter en discuswerper diverse WK- en EK-medailles. Ook nam hij drie maal deel aan de Olympische Spelen. Rutger kende tijdens zijn carrière veel blessureleed.
De ‘beer uit Leek’ wist, ondanks fysieke beperkingen, op internationale kampioenschappen altijd goed te presteren. De prestaties van Rutger zijn een voorbeeld voor de jeugd en hebben een positieve uitstraling op de Groninger Atletiek.

Tijdens het sportgala is ook één breedtesportpenning uitgereikt aan stichting Kids United. Kids United is een voetbalclub voor kinderen met een beperking. Zij brengen kinderen met elkaar in contact waarbij plezier en respect voorop staan. Zij zijn in een niche van het sportaanbod gedoken, hebben een groot bereik en zijn inmiddels een begrip in Groningen.

 

Nieuw beeld Sportstimuleringsprijs
Van 1991 tot 2017 ontving de winnaar van de Sportstimuleringsprijs, naast een geldbedrag, een bronzen beeld met jaartalinscriptie van Jan Steen. Na het overlijden van deze kunstenaar heeft de gemeente Groningen besloten om een nieuw kunstwerk voor deze prijs te laten ontwerpen. Tijdens de uitreiking van de Sportstimuleringsprijs 2018 was kunstenares Natasja Bennink aanwezig om een toelichting te geven op het nieuwe bronzen beeld.

Alle foto’s van het sportgala: klik hier

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *