Sportschool Kelderwerk moet veld ruimen in Paddepoel

nederland 2011, groningen, paddepoel, stichting kelderwerk, pleiadenlaan

Sportschool “Kelderwerk”  aan de Pleiadenlaan gaat verdwijnen nu er op deze plek, de voormalige RABO-toren, volgens plannen van woningbouwvereniging Lefier 225 appartementen voor jongeren komen. Vrijwilligers die de sportschool runnen en deelnemers  zien het vertrek met lede ogen aan. Gezond, fit en meedoen dat is wat de gemeente Groningen graag ziet en bij de opening destijds nog eens herhaalde.  Helaas is er geen geen zicht op een nieuwe plek voor “Kelderwerk” in een wijk, volop ontwikkeling voor jongeren, en waar de roep om faciliteiten steeds grote wordt.

Na vele omzwervingen qua huisvesting binnen de stad Groningen is  de stichting in Paddepoel gehuisvest en een mooie aanvulling voor de wijk als het gaat om sportaccomodaties. Met de wijken Selwerd, Tuinwijk en Vinkhuizen in de nabijheid, uiterst geschikt om de doelgroepen en doelstelling(en) van de stichting te bereiken en te verwezenlijken. Het onderkomen bood voldoende ruimte voor allerlei activiteiten voor de verschillende doelgroepen.

Historie
Medio 1993 is een werkgroep van het Simplon Jongerencentrum gestart met een fitnessproject aan het Boterdiep te Groningen. Met de uitbreiding van het Simplon jongerenhotel moest het fitnessproject op zoek naar een nieuw onderkomen. De kelder van het voormalig Noorderpoortcollege aan de Herebinnensingel kwam in beeld. Hier is de naam Kelderwerk ontstaan. Na huisvesting van o.a. in de voormalige kapel van het Oude Rooms Katholieke Ziekenhuis en de Korrewegwijk is men neergestreken in onze wijk. Maar ook hier is het verblijf op lange termijn nog onzeker. Naast het organiseren van sport- en bewegingsactiviteiten en leidinggeven aan de organisatie is het bestuur dus actief bezig met het realiseren van permanente huisvesting.

Doelstelling en doelgroepen

Voor Kelderwerk staan de sleutelbegrippen “participatie”,”sociale integratie” en “het verhinderen of verminderen van achterstandssituaties” voorop. Voor hen die willen bewegen ter verbetering van hun gezondheid, c.q. fysieke gesteldheid, of gewoon ter ontspanning, maar die de drempel naar een reguliere sportschool of sportvereniging, om wat voor reden dan ook, te hoog vinden is Kelderwerk een goed alternatief. Het zijn dus mensen die zich (door welke oorzaak dan ook) in een achterstandssituatie bevinden en die uit gebrek aan financiële middelen niet in staat zijn om aan sport te doen.
Kelderwerk biedt niet alleen maar gelegenheid tot sporten en bewegen, maar geeft vrijwilligers, deelnemers aan diverse re-integratietrajecten en stagiaires van verschillende opleidingen de mogelijkheid werkervaring op te doen en zo aan hun persoonlijke ontwikkeling te werken. Met andere woorden: Kelderwerk stelt mensen die zich in een achterstandssituatie bevinden instaat hun gevoel voor eigenwaarde, het zelfvertrouwen en de zelfdiscipline te optimaliseren. Gebleken is dat juist deze mensen die bij de stichting terechtkwamen het gewenste resultaat behaalden.

“Kelderwerk’ moet het pand eind augustus verlaten hebben. Op OOGTV een filmverslag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.