Stad Groningen pakt uit met viering van 70 jaar bevrijding

groningen tijdens de tweede wereldoorlog-1In de Stad Groningen wordt dit jaar de bevrijding groots herdacht en gevierd. De stichting Liberaton of Groningen organiseert in april onder andere een spektakelstuk waarbij de bevrijding door acteurs groots en meeslepend op locatie wordt nagespeeld.

De ‘re-enactment’ is geen optochtje van oude legervoertuigen, maar een serieuze reconstructie van de gevechtshandelingen op de Paterswoldseweg en twee dagen later de bevrijding op de Vismarkt. Daar zijn verhalen over de bevrijding in verwerkt met medewerking van acteur/regisseur Albert Secuur. Er doen driehonderd acteurs aan mee.

De bevrijders trokken zeventig jaar geleden vanaf de Paterswoldseweg de stad in. Daar sneuvelde een Canadese soldaat. Zo’n driehonderd acteurs uit binnen- en buitenland zullen op 10 april op de Paterswoldseweg) en op 12 apri op(Vismarkt de gevechtshandelingen van 70 jaar eerder nabootsen. Daarbij wordt onder andere gebruik gemaakt van echte tanks en andere legervoertuigen.
Andere activiteiten

Naast de reconstructie zullen er verschillende andere activiteiten plaatsvinden om het 70-jarig jubileum van de bevrijding te markeren. Zo zal er een onder meer een tentoonstelling over de oorlog en de bevrijding te zien zijn in het Noordelijk Scheepvaartmuseum, wordt er in het Stadspark een WOII-kampement nagebouwd en vindt er dance-event plaats waarvan de opbrengst aan War Child geschonken wordt.

De bevrijding van Groningen duurde van vrijdag 13 april tot maandag 16 april 1945. Tijdens de gevechten kwamen er 110 Groningers om en sneuvelden er 43 Canadese soldaten. . Naar schatting 300 Duitse soldaten, Nederlandse en Belgische SS’ers, SD’ers en NSB’ers lieten het leven in de strijd. Een groot deel van het centrum werd tijdens de hevige strijd verwoest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *