Stadjers controleren zelf WOZ-waarde

woningen-duurzaamheid-zonnepanelen (1 van 1)

De gemeente Groningen start van 20 oktober tot en met 2 november met een proef ‘Controleer uw WOZ-waarde’. Voor deze proef worden 6000 woningeigenaren in de Herewegwijk, Oranjebuurt en Helpman uitgenodigd zelf hun WOZ-waarde te controleren via een speciale website en eventueel veranderingen aan te brengen. Met deze proef wil de gemeente onderzoeken of meer huiseigenaren zich kunnen vinden in de WOZ-waarde, voordat de belastingaanslag met de WOZ-waarde eind januari 2015 bij hen op de mat valt.

De gemeente Groningen wil met de proef meer inzicht geven in de gegevens die ze gebruikt voor het bepalen van de WOZ-waarde. Veel mensen vragen zich af hoe de gemeente de waarde van hun woning bepaalt en zijn het niet altijd eens met de vastgestelde waarde. Woningeigenaren kunnen tijdens de proef de gegevens van hun woning bekijken, wijzigen en aanvullen. Nadat de gegevens zijn ingevoerd, bekijkt en controleert een taxateur deze gegevens. Als de taxateur de gegevens heeft geaccepteerd en verwerkt, krijgt de betreffende woningeigenaar een e-mail. Ook als de gegevens niet worden overgenomen ontvangt de woningeigenaar een e-mail.

Eind januari 2015 ontvangen de woningeigenaren die aan deze proef meedoen, net als anders, hun belastingaanslag voor 2015 met de definitieve WOZ-waarde. Deelname aan de proef heeft geen gevolgen voor hen. Ze houden de mogelijkheid om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde als ze het toch niet eens zijn met de hoogte.

Uit deze proef moet blijken of deze werkwijze op grote schaal werkt en uiteindelijk in de hele gemeente ingevoerd kan worden. Na de proef evalueert de gemeente alle effecten en ervaringen van de deelnemers. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *