Stadjers kunnen meedenken over inrichting Grote Markt

Tijdens Let’s Gro gaat het óók om de toekomst van de Grote Markt.
Als in 2020 de bussen er niet meer rijden is het hoog tijd om het plein opnieuw in te richten. Maar hoe? Wethouder Roeland van der Schaaf: “De komende anderhalf jaar gaan we daar met elkaar goed over nadenken. Want wat maakt een plein als de Grote Markt tot een plek waar je graag wilt zijn, met in elk geval meer ruimte voor jou en waar je gelukkig kunt zijn?” In de Ruimtevoorjou-cubestee op de Grote Markt kunnen Stadjers en andere geïnteresseerden zelf aan de slag met een maquette en striptekening, waarmee ze zelf het plein alvast kunnen inrichten.

 

Wethouder Joost van Keulen: “We hebben straks de ruimte om er een écht mooi plein van te maken. Willen we van de Grote Markt een geweldige verblijfsplek maken, met extra groen, water en zitgelegenheid? Of toch vooral een evenementenplein? Of een mix, zeg het maar!”

Speciaal voor de gelegenheid heeft Frans le Roux (als striptekenaar onder meer bekend van de serie tekeningen voor het Binnenstad Beter-project van 25 jaar geleden) een schets gemaakt van de Grote Markt. Anno 2020, dus met de nieuwe Oostwand. Het plein in zijn striptekening is leeg en schreeuwt om een invulling.

In de Ruimtevoorjou-cubestee – met veel extra inspirerende informatie over historie en karakter van het plein, en álle dagen open tijdens LetsGro – kunnen mensen met potlood zelf hun ideale Grote Markt tekenen. Er liggen voor hen papieren prints van de striptekening klaar van 40 x 40 cm, overigens ook leuk als kleurplaat. In dezelfde cubestee staat ook een grote maquette van het Grote Markt-gebied. Ook daarin is het plein voor het Stadhuis helemaal leeg… Met behulp van legoblokjes en ander klein bouwmateriaal kunnen mensen het plein een nieuw karakter geven.

Meedenkers kunnen hun eigen ontwerpidee mailen naar [email protected] of plaatsen op hun social media met de hashtag #grotemarktvoorjou. De meest inspirerende zullen te zien zijn op de website ruimtevoorjou.groningen.nl.

Op donderdag 1 november is er ’s avonds om 19.30 uur in de bovenzaal van de ABN AMRO bank aan de Grote Markt 22 een inspiratiebijeenkomst die zich eveneens richt op de Grote Markt. Deskundigen kijken samen met het publiek terug en vooruit. Gratis toegang. Vol is vol!

2 gedachten over “Stadjers kunnen meedenken over inrichting Grote Markt

 1. Hallo,
  – Graag veel groen, veel zitjes.
  Graag natuurlijke materialen.
  Maak een parkachtige sfeer, waar mensen graag zitten.
  Het groen en de zitjes moeten verplaatsbaar zijn zodat je de opstelling kunt wijzigen voor de variatie, of ivm een evenement.
  – Graag de foeilelijke noordwand vervangen door een replica van voor de bombardementen.
  Luister a.u.b. niet naar architecten!
  Zij willen vernieuwen of het grouwe naoorlogse beton behouden ivm cultuurhistorie enz.
  Als je de bevolking zal vragen, zullen zij altijd kiezen voor herstel naar de oude glorie!
  De bevolking is de gebruiker, een architect wil vooral een stempel drukken.
  Ondanks dat de Oostwand best mooi wordt, is hij niet fotogeniek.
  Als je foto’s neemt van de grote markt, doe je dat van de zuidwand, stadhuis en de Martinitoren.
  De rest slaat 9 van de 10 over.
  De Oostwand is in die zin een gemiste kans.
  Hopelijk missen we die kans niet bij de Noordwand.
  Het mag ivm de commercie best een laagje hoger en her en der wat aangepast worden.
  Als ik in Dresden loop heb ik ook geen kaart om te zien, of ze het wel goed hebben nagebouwd.
  Ik kom echter wel direct in de unieke sfeer van de historische binnenstad.
  Die sfeer kan Groningen ook terug krijgen!
  Mvg Reinders

  • Helemaal mee eens, behalve het verplaatsbare groen.
   Een boom word nu eenmaal mooier als deze in de volle grond staat i.p.v. een bak, maar aan de andere kant is een verplaatsbare boom te prefereren boven helemaal geen boom.

   En luister inderdaad VOORAL NIET naar architecten, die hebben onze binnenstad al voldoende verprutst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *