Startsein proefsleuf oude afwatering voor Forum

groningen-centrum-afwatering forum-6Oude afvoer kan mogelijk hergebruikt worden

Wethouder Roeland van der Schaaf (Ruimtelijke Ordening, Monumenten & Archeologie) gaf vanavond om 20.00 het startsein voor het graven van de eerste proefsleuf in Martinikerkhof-zuidzijde, ter hoogte van het Feithhuis.

De gemeente Groningen gaat tussen de Grote Markt en het Schuitendiep enkele proefsleuven graven om een meer dan honderd jaar oude diep gelegen waterafvoerleiding op te sporen. Deze leiding kan mogelijk opnieuw dienst gaan dan als afvoer van regenwater voor de nieuwbouw aan de Grote Markt-oostzijde en het Forum. Ook zouden in deze buis mogelijk kabels en leidingen kunnen worden gelegd die nodig zijn voor de opslag van warm en koud water in de diepere ondergrond.

Voor de nieuwbouw aan de Grote Markt-oostzijde en het Forum daarachter moeten leidingen/riolen worden aangelegd voor de afvoer van regenwater. Om energie te sparen wordt  bovendien warm en koud water in de diepere ondergrond opgeslagen. Ook dat systeem moet beschikken over ondergrondse kabels en leidingen.

Het graven van een geheel nieuwe sleuf voor deze leidingen door het Martinikerkhof vernietigt het bodemarchief en de oude begraafplaats. Dat zou een grote opgraving veroorzaken waarmee de kosten stijgen.

Eerder archeologisch onderzoek op de Grote markt, in het Martinikerkhof en in de Sint Jansstraat heeft uitgewezen dat er behalve een riolering ruim een eeuw geleden al een diep gelegen waterafvoer is aangelegd. Het graven van drie kleine proefsleuven moet uitwijzen of deze oude waterafvoer doorloopt van de Grote Markt naar het Schuitendiep en of deze oude verstoring opnieuw is te gebruiken, maar dan voor een nieuwe serie buizen.

Op die wijze wordt duurzame omgang met water en energie opgeteld bij duurzaam omgegaan met bodemarchief, worden kosten bespaard en kan het werk sneller worden uitgevoerd (namelijk met minimale archeologie) en met minimale hinder voor de omgeving.

De drie sleuven om de oude ingraving op te zoeken worden aangelegd door de archeologen van MUG te Leek in samenwerking met Archeoinzicht en de firma Broekema uit Groningen. Om het verkeer zo weinig mogelijk te hinderen gebeuren deze werkzaamheden op  6 avonden vanaf 19.00 uur: 3 t/m 5 maart en 10 t/m 12 maart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *