Steller zeearend één van de grootste zeearenden

natuur-vogels-steller zeearend-3Stellers zeearend (Haliaeetus pelagicus) is één van de grootste zeearenden, behorende tot het geslacht Haliaeetus. Deze roofvogel is genoemd naar de Duitse bioloog Georg Wilhelm Steller.

Deze zwartachtig bruine roofvogels hebben een gele snavel. De veren op de staart, schouders en poten zijn wit. De wijfjes zijn (zoals bij bijna alle roofvogels) het grootst, ze kunnen tot 105 centimeter hoog worden en de spanwijdte van de vleugels kan tot 280 centimeter bedragen. De vogel wordt betrekkelijk zwaar: 7 tot 9 kilogram.

natuur-vogels-steller zeearend-2Deze arend bouwt verscheidenen nesten (hoogte tot 150 cm; diameter tot 250 cm) hoog in sterke bomen of op een rots. Het is zelfs mogelijk dat sommige arenden zich verplaatsen naar een ander nest om daar te broeden. Hun broedgebied is voornamelijk het Russische schiereiland Kamtsjatka, , de kuststreek rond de Zee van Ochotsk, , de laagvlaktes rond de Amoer en de Sjantar-eilanden in Rusland.

Na de paring, die meestal plaatsvindt tussen februari en maart, legt het wijfje de eerste wit-groene eieren rond april-mei. Na een incubatietijd van 39 tot 45 dagen, komen de jongen uit. Meestal overleeft maar 1 jong uit het nest. De pas uitgekomen jongen zijn grijs tot wit en krijgen pas achteraf een mooier verenkleed. Ze voeden de jongen voornamelijk zalm. De adelaar cirkelt om het water en duikt dan in de hoop vis te vangen. De krachtige snavel is aangepast aan dit leven.

natuur-vogels-steller zeearend-1Na ongeveer 10 weken in het nest leren de jongen rond begin september vliegen. De jongen zijn seksueel volwassen na ongeveer 5 jaar. Hun volledig volwassen verenkleed krijgen ze pas na 8 tot 10 jaar.

Hij komt voor in Oost-Azië, voornamelijk de kusten van Japan, Rusland en China. Deze adelaar bewoont rotskusten aan zee en rond beboste meeroevers en rivieroevers.

Bron: Wikipedia

Eén gedachte over “Steller zeearend één van de grootste zeearenden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *