Stille mars tegen Black Friday van Extinction Rebellion in centrum Groningen

Extinction Rebellion-Groningen organiseerde vandaag, vrijdag 26 november,  een stille tocht om te protesteren tegen Black Friday. De mars vertrok vanaf de Rademarkt waar deze ook eindigde.

Tijdens de tocht, die o.a. door de Herestraat ging, werden middels protestborden bedrijven, merken en overheid opgeroepen te stoppen met alles in dienst te stellen van winst en economische groei. Black Friday is de ultieme uiting van overconsumptie en daarmee uitbuiting van werknemers in o.a. mode- en elektronica industrie. Opdringerige reclames leiden tot steeds grotere kooplust, die ten koste gaat van de planeet en alle aardbewoners.

De in het zwart geklede deelnemers lopen achter elkaar als een lang menselijk lint, met anderhalve meter afstand onderling en zijn de gehele mars stil, om te rouwen vanwege de staat van de aarde, de wereld en de mensheid, als gevolg van de commercialisering die de oorzaak vormt van klimaatverandering en dreigende uitsterving van dieren, planten en mensen. Zij zullen worden voorafgegaan door de Red Rebels, een street-performance art groep van Extinction Rebellion, die speciaal hiervoor naar Groningen komen, een primeur voor het noorden.

Foto’s: Rieks Oijnhausen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *