Stille tocht personeel UMCG voor een goede cao

Vanmiddag, dinsdag 14 augustus, hielden honderden werknemers van het Universitair Medisch Centrum Groningen een stille tocht door het ziekenhuis. Zij komen in actie voor een goede cao voor de universitaire ziekenhuizen (cao UMC’s).

Overal in het land voeren vakbonden en medewerkers van de Universitair Medische Centra (UMC’s) acties voor een betere cao. Laboranten, artsen, verpleegkundigen en andere collega’s vragen hun werkgever om achter hen te gaan staan in hun strijd om een nieuwe cao. Ze eisen een fatsoenlijk loon, minder werkdruk en een goede generatieregeling. 

De stille tocht startte via diverse ingangen en liep via een rode lijn naar de hoofdingang waar de tocht via een groene lijn langs diverse afdelingen verder ging zodat meer medewerkers konden aansluiten. De tocht eindigde bij de fontein in het midden van het UMCG waar de voorzitter van de Raad van Bestuur, Jos Aartsen, een gouden stethoscoop werd aangeboden om volgens het personeel beter naar zijn personeel te luisteren.

De bestuursvoorzitter staat naar eigen zeggen achter zijn personeel: “Ik ben blij met de opkomst, ik ga me echt sterk maken voor deze zaak.  In september moet er een CAO zijn.” Het stakende personeel zelf heeft daar nog wel bedenkingen bij: “Eerst zien, dan geloven.

UMC’s in actie
De onderhandelingen voor een nieuwe cao UMC’s zijn afgelopen 28 mei vastgelopen. Sindsdien worden in de acht Universitair Medische Centra ludieke acties gehouden. In Leiden en Utrecht zijn deze al uitgebreid met stiptheidsacties die meerdere weken duren. Later deze zomer zullen er meer stiptheidsacties plaats gaan vinden. Wanneer werkgeversvereniging NFU niet over de brug komt, verharden de acties in de komende tijd.

De cao UMC geldt voor ongeveer 60.000 werknemers.

Foto’s: Jan Hendrik van der Veen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *