Stolpersteine in stad Groningen gecoördineerd door nieuwe Stichting

stil staan bij een struikel drempel van meer dan 1 meter voor nummer 34 in de Folkingestraat, de enige in Nederland, waar geschreven staat “Wij zullen jullie nooit vergeten, zie onze tranen van alle Joden”.

Stichting Stolpersteine Groningen coördineert voortaan het leggen van stolpersteine (struikelstenen) in de stad Groningen. De onlangs opgerichte stichting neemt tevens de taken over van de Stichting Stolpersteine Schilderswijk die binnenkort wordt opgeheven.

Stichting Stolpersteine Groningen heeft als voornaamste doel het ondersteunen van initiatieven om stolpersteine te leggen in de gehele gemeente Groningen. Iedereen kan daartoe een verzoek indienen via de website van de stichting: klik hier 

Gunther Demnig

In de stad Groningen is al een groot aantal stolpersteine gelegd, voor een deel op particulier initiatief. Naar verwachting worden dit jaar in Groningen meerdere struikelstenen gelegd. Indien realiseerbaar zal de bedenker van het concept Gunther Demnig bij de eerstvolgende legging in april 2022 persoonlijk aanwezig zijn. 

Onafhankelijk van de Stichting Stolpersteine Groningen worden op het voorplein van het voormalige Joodse bejaardentehuis Beth Zekenim aan de Schoolholm 38 stenen gelegd. Rond 5 mei worden de stenen officieel onthuld.

Stolpersteine

stil staan bij een struikel drempel van meer dan 1 meter voor nummer 34 in de Folkingestraat, de enige in Nederland, waar geschreven staat “Wij zullen jullie nooit vergeten, zie onze tranen van alle Joden”.

Stolpersteine zijn kleine gedenktekens van messing en aangebracht ter nagedachtenis van  (Joodse) mensen die door de nazi’s in de Tweede Wereldoorlog uit hun huis zijn gehaald en gedeporteerd. Op de steentjes valt te lezen hoeveel  personen uit een huis zijn weggevoerd en omgebracht in de vernietigingskampen. Je schrikt als je ziet hoe weinig tijd tussen deportatie en overlijden zat.

De Stolperstein  betekent struikelsteen en is bedacht door de Duitse kunstenaar Günter Demnig. Zijn missie is om overal in Europa waar Joden, Sinti en Roma zijn gedeporteerd dergelijke steentjes in het plaveisel te leggen. Zo blijven we bewust van de verschrikkingen van de Holocaust.

stolpesteinen gouda

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *