Studenten starten moestuin op Zernike

groningen-zernike-aanleg moestuin-1Veertien studenten starten een moestuin op Zernike. De oogst willen ze gebruiken voor een pop-up restaurant.

‘De moestuin wordt de voortuin van het Zernike’, vertelt Frank van der Waals (22), initiatiefnemer van de moestuin en ex-student academische pabo. Eerder vertelde hij hierover bij de aanleg van de Akkerweide. 

Als je het terrein op fietst, komt de tuin aan de rechterkant. ‘Dat is een fantastische plek. We beginnen met 150 m2, maar hopelijk kunnen we snel doorgroeien.’

De tuin is een initiatief van Frankville, een groep van veertien studenten die zich bezighoudt met duurzaamheid en saamhorigheid. En een moestuin past daar prima bij, maar grond regelen via de gemeente bleek te duur. En toen ontmoetten ze twee meisjes die een moestuin wilden beginnen op het Zerniketerrein. ‘Zij hadden het idee en wij hadden de mankracht,’ vertelt oprichter van Frankville Van der Waals.

Ook de universiteit was enthousiast en geeft de studenten nu de kans tegen de administratieve kosten van 14 euro per jaar een stuk grond gebruiken.

Balkonnetje

Er komen vierkantemeterbakken, maar ook ‘gewone’ moestuinen. ‘We willen laten zien hoe makkelijk het is om op je eigen balkonnetje een tuintje te beginnen,’ vertelt van der Waals. In eerste instantie is het een gezamenlijke tuin, maar vanaf volgend jaar kunnen mensen ook hun eigen stukje krijgen.

De oogst is misschien te gebruiken voor een pop-up restaurant; een tijdelijk restaurant in een leegstaand pand in de stad. ‘Het geld dat we verdienen, gaat dan direct terug naar de tuin. We kunnen er bijvoorbeeld gereedschap van kopen.’

Ook denkt Van der Waals erover om planten te laten adopteren. ‘Je betaalt dan bijvoorbeeld een tientje voor een paprikaplant. Als er paprika’s aan komen, krijg je die.’

Contract

Donderdag tekenen de studenten een contract met de RUG voor vijf jaar. Besluit de universiteit toch voor die tijd iets met de grond te gaan doen hebben de tuinders een half jaar de tijd om te verhuizen. ‘Maar we hopen natuurlijk dat we zo’n belangrijk onderdeel van het terrein worden dat ze dan besluiten ergens anders te bouwen,’ zegt van der Waals.

Over een week willen de studenten beginnen met klussen. ‘Het is te laat in het seizoen om veel oogst te krijgen, maar we willen wel vast hekken bouwen en paden aanleggen.’

 

Wil je helpen met tuinieren? Stuur dan een mailtje naar [email protected].

Bron: Universiteitskrant Door Helena Vis

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *