Tapuit heilig verklaart in de Onlanden?

Een rondje De Onlanden in de kop van Drenthe en een klein deel dat grenst aan de buitenwijken van de stad Groningen. Een gebied leuk om te wandelen en te fietsen, mits je niet irriteert en ergert aan sommige wielrenners die menen dat het asfalt van hun is en nauwelijks rekening houden met de recreanten die massaal op een zonnige zondag erop uit trekken. 

De Onlanden is ook een waterbergingsgebied, voor overtollig water bij langdurige regenval. De naam van natuurgebied De Onlanden heeft te maken met het feit dat het een waterbergingsgebied is. Bij zware regenval ontstond er soms wateroverlast in sommige wijken van de stad Groningen. Nu wordt dit overtollige water hier opgevangen, zodat Groningen niet overstroomt. Vroeger werden deze laag gelegen stukken land die vaak onder water stonden ‘onland’ genoemd, omdat ze niet bruikbaar waren voor landbouw, vandaar de naam ‘De Onlanden’.

Nabij de uitkijktoren een monnik in het weiland waar de tapuit even plaats neemt en zich mogelijk heilig laat verklaren en een pieper die toekijkt. Rond 1300 liepen er al monniken door dit moerasgebied, van het klooster in Aduard naar de kerk in het dorp Vries. Er zou op dit punt destijds een beeld hebben gestaan en daarom heeft de uitkijktoren die nu op deze plek staat de naam ‘Het Beeld’ gekregen. 

Uitkijktoren Het Beeld

De bijzonder vormgegeven uitkijktoren werd in 2018 gebouwd van hout en staal. De toren is 26 meter hoog en heeft zo’n 120 traptreden. Misschien niet echt een aanrader voor mensen met hoogtevrees…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *