The Black Watch of Canada in Groningen met herdenkingen en parade

Gisteren, 9 mei, kwam het regiment ‘The Black Watch of Canada’ aan in Groningen om onze stad een paar dagen te bezoeken.  In 1945 speelde het regiment een belangrijke rol bij de bevrijding van Groningen en dit werd herdacht bij Het Helder Kristal van de Vrede op de Grote Markt.

Het regiment is bezig met een soort pelgrimstocht waarbij ze in de voetsporen treden van degenen die in 1945 Nederland bevrijd hebben. Dit regiment is bijvoorbeeld ingezet bij de slag om de Schelde. Maar ook waren ze betrokken bij de bevrijding van Rijssen hebben we mogen vernomen.

Herdenking Grote Markt

Vandaag, woensdag 10 mei vond er een ceremonie plaats op de begraafplaats Hoogkerk.

Hier werd één van de leden van dit regiment geëerd. Hij kwam om bij de hevige gevechten in het Noorderplantsoen in Groningen. Tekst gaat door onder de galery

Ook vond er een ceremonie plaats in het bevrijdingsbos in Groningen.

 

Het regiment vertegenwoordigt twee strijdkrachten die belangrijk waren tijdens  de bevrijding: The Black Watch of Canada en Le Regiment de Maissonneuve. Zestig doedelzakspelers zullen in de avond door de stad trekken. Daarbij volgen ze de route die in april 1945 is afgelegd. Men loopt via de Oosterstraat naar de Nieuwe Markt. De start is om 19.00 uur, en dat gaat historisch worden. Het programma wordt Donderdag wordt het programma afgesloten met een toer door de binnenstad, waarbij ook het Noorderplantsoen wordt aangedaan. Deze start volgens het programma om 09.00 uur bij de Watertoren West aan de Wilhelminakade.

De serie mooie opnames waren uit de hand van fotograaf Jan Hendrik van der Veen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *