Tijdelijke noodopvang asielzoekers in Groningen op twee locaties

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en de gemeente Groningen realiseren op korte termijn twee tijdelijke noodopvangvoorzieningen voor asielzoekers. Eén van de locaties is de onlangs gesloten XL-teststraat bij Driebond/P&R Meerstad. 

Voordat de locatie langs de Oostelijke ringweg in gebruik genomen kan worden, moet het eerst ingericht worden. Er is ruimte voor de opvang van ongeveer 200 asielzoekers. De voormalige teststraat is enkele maanden beschikbaar.

In het Oude Winschoterdiep, in de buurt van de Antwerpenbrug, komt een slaapboot te liggen met ruimte voor ongeveer 175 mensen. De aanlegplaats moet nog in gereedheid gebracht worden. Zo moeten onder meer palen worden geslagen waar de boot kan afmeren en er moet een pad worden aangelegd. Wanneer de eerste mensen hier opgevangen kunnen worden is nog niet helemaal duidelijk. De slaapboot is waarschijnlijk tot eind maart 2022 beschikbaar.

Het COA kampt momenteel met een groot opvangtekort van asielzoekers door meer asielaanvragen en de komst van Afghaanse evacués. Dit legt momenteel een grote druk op COA om op korte termijn aanvullende opvanglocaties te realiseren. Regiomanager Corina Deekens van het COA is de gemeente zeer erkentelijk: ”De nood om opvangplekken te realiseren is enorm hoog en dat de gemeente ja tegen het verzoek heeft gezegd, zorgt ervoor dat wij mensen in ieder geval tijdelijk een plek kunnen geven. Het geeft ons ook even lucht.”

Wethouder Isabelle Diks (GroenLinks): “De situatie in de regio is niet langer houdbaar. In deze regio steunen gemeenten elkaar waar en wanneer mogelijk. De gemeente Groningen biedt deze mensen op dringend verzoek van het COA graag snel tijdelijke opvang.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *