Traumahelikopter UMCG naar nieuwe standplaats Eelde

transport, vliegtuigenHet UMCG heeft besloten de nieuwe standplaats voor de traumahelikopter van het Mobiel Medisch Team (MMT) op Groningen Airport Eelde te realiseren. Het huidige helidek op het dak van het UMCG blijft uitsluitend nog in gebruik om patiënten snel met de heli naar het UMCG te brengen als dat noodzakelijk is. Voor omwonenden van het UMCG betekent dit een aanzienlijke vermindering van de geluidsoverlast, omdat door de verplaatsing van de standplaats het aantal vliegbewegingen vanaf het UMCG-dak met zo’n zeventig procent zal afnemen. Naar verwachting vliegt het MMT medio 2016 vanaf de nieuwe standplaats op de luchthaven.

Vanaf de nieuwe standplaats is het MMT 24 uur per dag paraat om met de traumaheli of auto medisch specialistische hulp ter plaatse te bieden bij ernstige ongevallen. De artsen en verpleegkundigen van het MMT blijven – buiten hun MMT-diensten – werken in de reguliere patiëntenzorg van het UMCG, op de centrale spoedopvang, bij de anesthesiologie of in de ambulancezorg.

Het helikopterdek op het dak van het UMCG blijft in gebruik om patiënten snel met de traumaheli naar het UMCG te brengen als dat noodzakelijk is. Dit betreft ongeveer 30 procent van alle vliegbewegingen van de traumaheli. Ook dan blijft – zoals gebruikelijk – bij elke take off en landing een Helicopter Landing Officer op het dek aanwezig om de veiligheid te waarborgen.

Meer mensen sneller traumazorg bieden

Vanaf de nieuwe standplaats kunnen meer mensen in Noord- en Oost-Nederland sneller van gespecialiseerde traumazorg worden voorzien en is een betere landelijke spreiding van de MMT-helikopters en dekking van Nederland mogelijk. De traumaheli van het UMCG wordt ingezet in de drie Noordelijke provincies, inclusief de Waddeneilanden, het Noorden van Overijssel en gedeeltelijk in Duitsland. Vanaf de nieuwe, zuidelijker gelegen standplaats kan de provincie Overijssel sneller worden bereikt (circa vier minuten tijdswinst).

In 2014 is het MMT 2149 keer ingezet, waarvan 1492 met de traumaheli en 657 met de auto. Het MMT is in 2015 15 jaar actief; vanaf oktober 2000 operationeel met de auto en vanaf november 2001 met de traumaheli. Sinds 2011 vliegt het MMT ook ’s nachts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *