Treuren om gekapte bomen rondom Paddepoel | Zorgen over leefomgeving

Een droevig gezicht de kaalslag van de prachtige rijen populieren langs het van Starkenborghkanaal waarbij je je nog steeds afvraagt; Was de kap van dit grote aantal wel nodig. Lang niet alle bomen waren ziek zeggen omstanders. Laat het er eens twintig zijn van de tweehonderd. Toen ze van plan waren te kappen deden we navraag bij de Provincie Groningen die ons door verwees naar de Gemeente Westerkwartier.  Deze gemeente melde dat het particulier terrein zou zijn. Vervolgens laat de gemeente Groningen weten voor nieuwe aanplant te zorgen en natuurlijk minder dan er ooit stonden. U begrijpt een schimmig gebeuren en waar de communicatie, waar de gemeente Groningen voortdurend moeite mee heeft, laat weten dat het beter had gekund. 

Helaas geen vertrouwde plek meer om zomer’s langs het kanaal verkoeling te zoeken onder de bomen langs het kanaal. Niet meer genieten van het landschapskarakter. Nee, het zal wel weer nodig zijn voor de Linkse gedachte  om te voldoen aan de groeiende vraag naar hout als biomassa voor de energieproduktie?

En kijk daar ligt al een zwarte bult voor de aanleg van een fietspad waar de politiek hun succes weer in de etalage kan zetten. Het pad (Sprikkenburg) vanaf de brug, die inmiddels al twee jaar verdwenen is, naar het sluisje, daar is het ploeteren en natte voeten halen. Een plaag voor niet alleen de bewoners van onze stad maar ook een tegenvaller voor de Pieterpad wandelaars. De provincie bepleitte ooit dat er verbetering moet komen voor de toerisme. Met het onthouden van enige voorzieningen en het achterwege laten van het plaatsen van een beschadigde brug, wordt het minder genieten van ons mooi Groninger Landschap is het gedaan met de rustgebieden voor de Noordelijke wijken, heeft de natuur verloren en kan de politiek roepen; weer een slimfietspad!

Voor de studenten worden brede fietssnelwegen aangelegd, de Paddepoelsterweg geasfalteerd en verlicht en het landelijk karakter is verdwenen. Niet meer rustig wandelen, joggen en fietsen voor de rust. Nee, het groen ooit bedoeld voor ontspanning van de wijken Paddepoel en Selwerd is verleden tijd. De ijsvogels, de reeën, fazanten hebben het gebied verlaten. 

Nu worden de plannen uitgevoerd voor de verbetering van het Zernikecomplex. Ook hier moeten vele bomen wijken op een stuk waar weinig verkeer langs gaat en alternatieven in de wind worden geslagen.

De consequentie van een veranderde omgeving maar waar je vraagtekens kunt plaatsen of hier de nodige middelen beschikbaar voor gesteld moeten worden.

Steeds meer lezen we de tegenstand over het doorlopend omhakken van ons boomareaal en dat schaadt zowel het klimaat als de biodiversiteit. Stoppen met al dat kappen? of op komen voor onze omgeving!

Foto’s: Jan Hendrik van der Veen – FocusGroningen – Fred van Maurik

6 gedachten over “Treuren om gekapte bomen rondom Paddepoel | Zorgen over leefomgeving

 1. Mooi stuk! Jullie slaan de spijkers op koppen.
  Wel jammer dat jullie de gedachte over kap en biomassa linken aan een Linkse gedachte.
  Ik ken zat links denkenden die deze en andere onnodige kap verschrikkelijk vinden en tegen het gebruik van biomassa zijn. Die massa heeft er jaren over moeten doen om de co2 op te vangen en laat het nu in een zucht los.
  Jullie presenteren je als niet politiek. Dan zou het mooi zijn als je daar ook aan houdt!

  Veel succes met jullie volgende artikelen.

  • Het is moeilijk te ontkennen dat de klimaat gekte een linkse aangelegenheid is met PvdA en GroenLinks voorop.
   Uit hun koker komen al dit soort verwrongen ideeën.
   Warmtenet, wat in de Paddepoel word aangelegd, moet straks middels een bio massacentrale die op het Zernike gebouwd worden verwarmd en wie pleiten daar het hardst voor?
   Samsom met zijn PvdA club, D66 en GroenLinks.

 2. Wat mij zorgen baart en velen anderen niet eens hoogopgeleiden☝️ is dat t water niet meer weg kan met alleen nog asfalt en beton,overstromingen in aantocht,slechte lucht veel meer zieken mensen door inhaleren vuilstof,biodiversiteit verdwijnt, koelte,alles verdwijnt,snappen de zogenaamde hoogopgeleiden dit niet??????

 3. Ik zou het willen omgooien, niet de linkse biomassa kliek (biomassa is mogelijk nog schadelijker dan fossiel en dat weten echt genoeg linkse mensen) zou hier blij mee zijn, maar mijns inziens de rechtse economie lobby die bomen kan missen als kiespijn omdat ze graag 5G willen aanleggen. Bomen houden het signaal tegen.
  Zeker in het gebied Zernike, want daar worden al proeven gedaan bij mijn weten.

  DAAR moet je angstig voor zijn.

  En terug met die bomen zou ik zeggen.
  Ik dacht dat Groningen de regel had dat elke gekapte boom vervangen moet worden….Of geld dat alleen voor burgers?

  Ik snap trouwens echt niet hoe er nog mensen zijn die biomassa durven te propageren. En al helemaal niet hoe Groningen daar nog intrapt, door daar nog eens een centrale voor te bouwen.
  Je kunt toch op je vingers nagaan, dat hout zo verbrand is en dat je voor een centrale echt heeel veel bomen nodig hebt, die groeien niet in een paar dagen weer bij. En (seizoens-) snoeiafval is in geen honderd jaar genoeg.
  God, ik wordt hier zo moedeloos van

  • Deze herplant plicht heeft de gemeente nog altijd alleen moet je dat heeeeel ruim zien.
   Voor iedere gekapte boom moet er een terug komen, maar dat hoeft niet meer op dezelfde plaats waar de oude boom gekapt is.
   Ze planten (als het al gebeurt,want ik twijfel er sterk aan) op plaatsten waar niemand het ziet zoals aan de rand van de stad.
   Dat zou weer terug gedraaid moeten worden naar herplant op de plaats waar de oude boom is weggehaald.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *