Tulpenvelden kleuren het Groninger Landschap

Het is de tijd van het jaar waar we tot en met het weekend nog van kunnen genieten. De prachtige felle kleuren in het zonlicht leveren altijd weer mooie plaatjes op van de tulpenvelden op het Groninger land. Niet om te sieren zoals in de Keukenhof maar voor gebruik van de tulpenbol. Dit weekend nog en dan gaan de eerste koppen eraf laat fotograaf Jan Hendrik van der Veen weten. 

Geschiedenis van de tulp

De tulp werd ontdekt in de bergen van Kazachstan en men vond dit een prachtige bloem. Enkele tulpen werden mee genomen naar het huidige Turkije en opgeplant in de tuinen van de machtigste personen binnen het Ottomaanse Rijk. Constantinopel, het huidige Istanbul,  was in de 16e eeuw een van de mooiste steden uit de wereld en belangrijk vanwege zijn handel en cultuur. De stad had de mooiste tuinen waar veel mensen naar kwamen kijken. Ieder jaar, wanneer de tulpen in bloei stonden, werd een groot feest gegeven door de Sultan.

De tulp werd heel populair en stond symbool voor macht en rijkdom. Om dit te uiten droegen Ottomaanse sultans daarom de tulp op hun tulband. Omdat de tulpen ook erg veel leken op de oorspronkelijke tulband is de naam van de tulp afgeleid van het Perzische woord “tulipan” dat tulband betekent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *