Uitdagend blokkenproject onthuld in Selwerd

groningen-selwerd-gelderse roosstraat-kunstwerk-16Wethouder Paul de Rook onthulde vanmiddag, 8 oktober, een bijzonder ‘blokkenproject’ van kunstenaar en designer Lambert Kamps in de Groninger wijk Selwerd. Zomaar een paar willekeurige betonblokken op een grasveldje tussen de Gelderse Roosstraat en de Esdoornlaan. Nee zeker niet. De speelelementen zijn het resultaat van heuse wetenschap. Bewegingswetenschappers van het Universitair Medisch Centrum Groningen Simone Caljouw en Rob Withagen stellen dat symmetrie in speeltuinen helemaal niet zo goed is, wist het DvhN recentelijk te melden. Selwerd heeft nu een primeur. Wetenschappers kunnen nu in praktijk toetsen hoe de omgeving uitnodigt te bewegen.

Wetenschappers en de kunstenaar zijn razend benieuw wat mensen gaan doen nu ze een heleboel grote stenen aantreffen tussen hun woonblokken. Zien de kinderen het als een uitdaging. Gaan we er even picknicken of even onze rust zoeken op een terrein waar ook het stadstuinieren de Gelderse Es haar vruchten heeft afgeworpen?

Weg met al die symmetrische klimrekken en springbokken, welkom wanorde!

Bewegingswetenschapper Rob Withagen vertelde eerder aan KennisInZicht waar zijn inspiratie om onderzoek te doen naar symmetrie in speeltuinen vandaan kwam: klik hier

Lambert Kamps ontwikkelde zijn blokken samen met de afdeling Bewegingswetenschappen van het Universitair Medisch Centrum Groningen en de Rijkuniversiteit Groningen. Het project is mogelijk gemaakt door het Akkoord van Groningen en is een officieel voorprogramma van de grote conferentie Building the Future of Health in juni volgend jaar. En bij een onthulling hoort een bloemetje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *