Uitgeprocedeerde vreemdelingen Groningen in Formule 1 hotel

helsinkistraat

foto: google streetview

De gemeente Groningen biedt vanaf maandag 16 maart opvang aan uitgeprocedeerde vreemdelingen. Het betreft een tijdelijke opvang in afwachting van een Rijks- of Europees besluit. Samen met de stichting INLIA (International Network of Local Initiatives with Asylumseekers) heeft de gemeente Groningen als opvanglocatie gekozen voor het voormalige Formule 1 Hotel, aan de Helsinkistraat 2 in Groningen. De locatie is getoetst op zaken als (brand)veiligheid en ligging. Bedrijven in de buurt zijn ingelicht.Bed-bad-brood
Groningen is als zogenaamde ‘centrumgemeente’ – de grootste in een regio – verplicht om uitgeprocedeerde vreemdelingen minimaal een plek voor de nacht, ontbijt, avondmaaltijd en douche te bieden. Dit wordt ook wel bed-bad-brood voorziening genoemd.
Uitspraak
Het Rijk is in principe verantwoordelijk voor de opvang van vluchtelingen. Door uitspraken van de Centrale Raad van Beroep (CRvB) worden (centrum)gemeenten echter voor een voldongen feit geplaatst: zij moeten opvang bieden.
Opvangvoorziening
De bed-bad-brood regeling is breed bekend gemaakt, met als gevolg dat zich inmiddels 48 mensen bij de gemeente gemeld hebben met een verzoek om opvang. De mensen die gebruik maken van deze tijdelijke opvang zijn niet nieuw in Groningen. Zij verblijven er al, maar verspreid over de stad. Naast een slaapplaats, ontbijt, avondmaaltijd en douche kunnen zij overdag meedoen met reguliere vormen van dagbesteding in de stad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *