Upgrade Zernikelaan op Campus Groningen is in volle gang | Eind 2020 mogelijk gereed

De upgrade van de Zernikelaan op Campus Groningen is in volle gang. Doordat de onderwijsinstellingen wegens de coronamaatregelen nu voornamelijk digitaal werken is het een stuk rustiger op de Campus. Hierdoor kon een aantal werkzaamheden die voor volgend jaar gepland stonden naar voren gehaald worden. Daarmee wordt aan het eind van dit jaar het grootste deel van de renovatie al opgeleverd.

Met de upgrade van de Zernikelaan wordt fors geïnvesteerd in de kwaliteit van de openbare ruimte en de verkeersveiligheid van de Zernike Campus. De busbaan, fiets- en voetpaden en het Zernikeplein worden vernieuwd, de Duisenbergvijver krijgt een flinke metamorfose en op verschillende plekken krijgt de Zernikelaan een parkachtige uitstraling. De Campus, als ontmoetingsplek tussen onderwijs, onderzoek en bedrijfsleven krijgt hiermee een enorme impuls.

Kwaliteit van de openbare ruimte

Aan de noordzijde van de Campus zijn vijvers gegraven en is een struinpad aangelegd. In het najaar worden er bomen geplant en groenvoorzieningen aangebracht over de hele Zernikelaan. Ook de metamorfose van de Duisenbergvijver krijgt al vorm. De kades worden momenteel voorzien van een stalen constructie waar, na de bouwvak, een houten wandelvlonder wordt gemaakt. Naast de Duisenbergvijver wordt een park aangelegd, waarmee dit straks een heerlijke plek is om te verblijven.

Tekst gaat door onder de drone foto’s gemeente Groningen

Deze slideshow vereist JavaScript.

Verkeersveiligheid  

De busbaan is deels al vernieuwd en aan de noordzijde van de Campus, bij EnTranCe, is de weg verbreed en is er een nieuw fiets- en voetpad aangelegd. In 2019 is de entree van de Campus voorzien van een nieuwe rijbaan en nieuwe fiets- en voetpaden. De route naar de Crematoriumlaan is aangepast en de afritten van de ringweg zijn verbreed voor een betere doorstroming. In combinatie met de verkeerslichten die hier zijn geplaatst is de verkeersveiligheid hier verbeterd.

Werkzaamheden 2021

In de zomer van 2021 wordt gewerkt aan de vernieuwing van het laatste deel van de busbaan, het busknooppunt. Dan wordt er ook een tribune aan het Willem-Alexander Sportcentrum gerealiseerd. Daarna is de upgrade van de Zernikelaan afgerond, met een mooie, levendige en veilige Zernikelaan als resultaat.

Zernike Campus

De Zernike Campus is een dynamische omgeving waar onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven elkaar ontmoeten. De upgrade van de Zernikelaan is een samenwerking van gemeente Groningen, Rijksuniversiteit Groningen, Hanzehogeschool Groningen Campus Groningen en wordt uitgevoerd door aannemer Oosterhof Holman.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *