Van Voederbiet tot Sint Martinuslampion | Jeugd wordt uitgedaagd

“Delen is het nieuwe hebben”.

Vandaag, zaterdag 30 oktober, begeleid door draaiorgelman Joris ten Have met zijn Pronkjewail, reed traditioneel een boerenwagen boordevol voederbieten de Groninger binnenstad binnen. De Koninklijke Vereniging van Volksvermaken deelde aan de oostkant van de Vismarkt tussen 12.00 en 15.00 uur gratie voederbieten uit. En natuurlijk de handen uit de mouwen om te laten zien hoe je van een voederbiet een Sint Martinuslampion kunt maken. 

Workshops lampionnen maken

Op zaterdagmiddag 6 en woensdagmiddag 10 november zijn er in het Noordelijk Scheepvaartmuseum, aan de Brugstraat 24, gratis workshops voederbietenlampionnen maken.

Optocht en wedstrijd

Aan de voederbietenuitdeling verbindt Volksvermaken dit jaar een Sint Martinusoptocht op woensdag 10 november met aansluitend de grote lampionnenwedstrijd in de Martinikerk.

De Sint Martinusoptocht op 10 november begint om 16.30 uur bij het Noordelijk Scheepvaartmuseum aan de Brugstraat 24 in Groningen. Deelnemers kunnen zich op de binnenplaats van het museum vanaf 16.15 uur aanmelden. De optocht wordt met muziek geopend. Sint Martinus rijdt mee te paard en wordt door Romeinse soldaten geflankeerd. In de stoet rijden ook feestelijk verlichte bakfietsen mee. Kinderen mogen met hun zelfgemaakte lampionnen meelopen in de stoet. De tocht gaat door de binnenstad naar de Martinikerk.

Meteen na de optocht is in de Martinikerk de lampionnenwedstrijd. Voederbietlampionnen vormen een klasse apart. Ook met andere zelfgemaakte lampionnen kun je een prijs winnen. Een vakkundige jury zal alle lampionnen beoordelen en rond 17.45 uur vindt de prijsuitreiking plaats.

Tekst gaat door onder de galery:

In de kerk komt Sint Martinus zijn eigen verhaal vertellen. Er wordt warme chocolademelk geschonken. We zingen samen Sint Martinusliedjes en je kunt met Sint Martinus op de foto. Voor elk deelnemend kind is er na afloop een surprise.

Delen is het nieuwe hebben

De voederbietenuitdeling, de optocht en de lampionnenwedstrijd vormen onderdeel van de Groningse Sint Martinusdagen (30 oktober-11 november). Volksvermaken werkt daarbij nauw samen met Vereniging Vrienden Martinikerk, Stichting Martinikerk, de Binnenstadskerken, Stichting Sint Martinus’ Pronkjewailn en Beeldend Muziektheater Het Houten Huis om de Groninger Sint Martinusdagen een bredere invulling te geven rond het centrale Sint Martinusthema “Delen is het nieuwe hebben”. Alle informatie: klik hier

Foto’s: Jan Hendrik van der Veen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *