Verdachte moorden Baflo voor de rechter

steden nederland, delftDe rechtbank in Groningen begon vandaag met de rechtszaak tegen de 27-jarige Alasam S. die ervan wordt verdacht zijn vriendin Renske Hekman en agent Dick Haveman te hebben vermoord op 13 april 2011 in Baflo. De rechtbank heeft drie dagen voor behandeling ingepland. Onze rechtbank verslaggeefster Karin Smalbil verstuurde vele tweets vandaag in een aangrijpende zaak waarvan het volgende verslag:

De eerste dag van de behandeling van de moordzaak in Baflo zit er op. Vandaag werden de feiten behandeld waarvan S. wordt verdacht. Dat zijn o.a.; tweemaal een moord, twee pogingen tot moord(doodslag) op twee buurtbewoners, een poging tot toebrengen van zwaar lichamelijk letsel op de agente en bedreiging van meerdere politiemensen (3).

Op de dag van het drama had S. gehoord dat hij het land moest verlaten. Hij at die avond nog een hapje met zijn vriendin Renske. Ze brachten de avond door. De volgende dag kwam de klap toch harder aan. Hij begon iedereen om hem heen te verdenken. Hij verdacht zelfs Renske. De stemming sloeg om, is zijn verklaring. Ze had hem varken genoemd. Hij verklaarde dol te zijn geweest. Hij greep de blusser en hij sloeg haar met de maar liefst dik 17 kilo wegende brandblusser. Hij kreeg een aanvaring met een bewoner uit het huis, vervolgens liep hij even later de motorrijdende agent tegen het lijf. Ook de agent verdacht hij. “Iedereen wilde mij dood hebben”, verklaarde hij vandaag.

Vandaag gingen drie rechters in op de feiten in het strafdossier. S. zou maar liefst negen keer met een brandblusapparaat op het hoofd van Renske hebben geslagen waardoor zij is komen te overlijden. Vluchtend richting het station zou S. in een worsteling met de ter plaatse rijdende agent Dick Haveman diens wapen hebben afgepakt (of van de grond geraapt, dat is nog niet duidelijk)en hem hebben doodgeschoten. Ook werd een getuige door een kogel geraakt in zijn been. Toen politie ter plaatse was werd een agente in haar enkel geschoten. Zij overleefden de kogels. 23 lege hulzen zijn gevonden in de buurt van de plaats waar Dick Haveman het leven liet.

S. zou zich na de kogelregen hebben willen verstoppen in de politieauto (met draaiende motor) waar hij, volgens het dossier, vijf politiekogels in zijn lichaam kreeg waarvan een in zijn borst. S. herinnert zich vrij veel. Hij geeft rustig antwoord. Geeft zelfs aan dat hij graag wilde trouwen en in Nederland blijven als zijn persoonlijke omstandigheden worden aangestipt. Op vragen over twijfelachtige eerder afgelegde verklaringen geeft hij ontkennende antwoorden.

De schrijnende slachtofferverklaringen van nabestaanden waren zeer confronterend. Ook voor S. Hij maakte een rustige indruk met af en toe een zucht. Van echte emotie was geen sprake. Ook niet toen de moeder van Renske haar verhaal deed over S. De man die ze zo goed kenden, met wie ze een goede band hadden.

Alasam S. is al eerder met politie in aanraking geweest. In 2006 sepot mishandeling en eind 2006 voor een winkeldiefstal. In 2009 voor mishandeling van een prostituee.

Morgen komen vijf getuige-deskundigen aan het woord. Zij informeren over het medicijn, een antidepressivum, en de relatie tussen het gebruik en het extreme geweld wat heeft plaatsgevonden. Voornamelijk komt aan bod wat er zich in het hoofd van de verdachte moet hebben afgespeeld.

Volg ook morgen weer op Twitter #MoordBaflo voor live verslag vanuit de rechtbank.

Bron: Karin Smalbil

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *