Vergunning voor protonentherapie UMCG

groningen-zorginstellingen-umcg vanaf sint jansstraat-1Minister Schippers heeft een vergunning verleend voor het toepassen van protonentherapie aan het UMC Groningen en aan een samenwerkingsverband van het LUMC, het Erasmus MC en de TU Delft. Bij twee andere vergunningaanvragen is nadere informatie nodig voordat de minister een besluit kan nemen.

De aanvragers hebben op grond van de Algemene wet bestuursrecht zes weken de tijd gekregen om hun aanvraag aan te vullen. Daarna zal de minister ook over deze aanvragen een besluit nemen.

Protonentherapie is een nieuwe vorm van radiotherapie die gebruikt kan worden in de behandeling van specifieke vormen van kanker waar een heel gerichte bestraling gewenst is. In Nederland bestaan nu nog geen faciliteiten die protonentherapie kunnen aanbieden.

Eerder heeft het College voor zorgverzekeringen (CVZ) bepaald voor welke indicatie protonentherapie tot de stand van de wetenschap mag worden gerekend en dus tot het basispakket behoort. Om tot deze duiding te komen heeft het CVZ advies gekregen van een commissie met onder andere zorgverzekeraars, aanbieders en andere deskundigen.

Na de vergunningverlening is het aan de vergunninghouders om de financiering van de protonenfaciliteit rond te krijgen. Ook kunnen, naargelang de zorgbehoefte van hun verzekerden, verzekeraars zelf kiezen welk centrum of welke centra ze contracteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *