Verminderde gaswinning en versterkingspakket voor Groningen

loppersum-persconferentie gaswinning-110Een grimmige sfeer in Loppersum vanmiddag. Wegen waren met tractoren geblokkeerd en voor het gemeentehuis een grote groep boze demonstranten. Allen in afwachting van minister Kamp die namens het kabinet vanmiddag het kabinetsbesluit kwam toelichten.

De minister was nauwelijks binnen toen de demonstranten oprukten naar de ingang van het gemeentehuis waar het even onrustig werd.
loppersum-persconferentie gaswinning-104

Het kabinet heeft besloten de komende vijf jaar totaal 1,2 miljard euro uit te trekken voor de versterking van gebouwen, huizen en infrastructuur en de verbetering van de leefbaarheid in het Groninger gaswinningsgebied.

De gaswinning rondom Loppersum zal de komende drie jaar met tachtig procent worden verminderd.  Alle foto’s van vanmiddag: klik hier

De 1,2 miljard die het kabinet beschikbaar stelt bestaat voor 850 miljoen die bestemd is voor schadehersel, het verstevigen van huizen, gebouwen en infrastructuur. Er komt een apart fonds van vijftien miljoen bestemd voor speciale situaties.
De NAM stelt tien miljoen euro beschikbaar voor extra bouwkundige maatregelen voor nog te bouwen huizen en andere panden.

De rest van de 1,2 miljard is bestemd voor andere economische maatregelen.

Begrenzing gasproductie:
De totale gasproductie uit het Groningerveld wordt voor 2014, 2015 en 2016 begrensd op respectievelijk 42,5, 42,5 en 40 miljard kubieke meter. De productie in 2013 bedroeg bijna 54 miljard m3. Volgens Kamp komt dit overeen met ‘de strekking van het advies van Staatstoezicht op de Mijnen’.

Zowel de commissaris van de Koning, Max van den Berg, de burgemeester van Loppersum Rodenboog lieten zich positief uit over het resultaat van de onderhandelingen.

Eén gedachte over “Verminderde gaswinning en versterkingspakket voor Groningen

  1. Ok maak ze maar even duidelijk De opmerking van het kabinet moet nog even met de oppositie in beraad waar het gat in d begroting gedekt moet worden,NOU HEEL SIMPEL UIT DE WINSTEN VAN DE NAM,moet ik dat bedenken en de dijken moesten toch al verhoogt worden,sigaar uit eigen doos.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *