Vliegbasis Leeuwarden gastheer voor Amerikaanse geavanceerde jachtvliegtuigen

Twee dagen op stap voor het vastleggen van jachtvliegtuigen in Leeuwarden waaronder de bijzondere deelname van de Lockheed Martin F-22 jachtvliegtuig van de Amerikaanse luchtmacht. Deze gevechtsvliegtuigen komen van Elmendorf AFB in Anchorage, Alaska. De luchtmacht traint deze weken met de Amerikaanse Air Force. Amerikaanse toestellen staan in die periode op Vliegbasis Leeuwarden. Het gaat om F-35’s, F-22’s en F-15’s. De eerste gevechtsvliegtuigen zijn al aangekomen.

Alle foto’s: klik hier

Nederlandse en Amerikaanse gevechtstoestellen vliegen een aantal gezamenlijke oefenmissies. Doel daarvan is het integreren van wapensystemen. Ook draait het om het bevorderen van de onderlinge samenwerking en inzetbaarheid tussen NAVO-partners..

Uit Leakenheath kwamen de Amerikaanse Lockheed Martin F-35 Lightning II

 

Ook uit uit Leakenheath de McDonnell Douglas F-15E

Nederland deed mee met de Lockheed Martin F-35 Lightning II

De F-22’s en F-15’s blijven ongeveer een week op Leeuwarden. De F-35’s vertrekken een week later om elders in het buitenland te oefenen.

Een bijzondere gebeurtenis waar vele spotters op afkwamen en een aantal missies van de F-22 Raptor zijn gecanceld vanwege te veel vogels rond het vliegveld.

Foto’s: Jan Hendrik van der Veen 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *