Vliegtuig crashes en hun monumenten Tweede Wereldoorlog

Anreep, 20 oktober 1943 22:45 u, JB154

Vandaag een publicatie over monumenten op de plek van de crash tijdens de Tweede Wereldoorlog in Noord Nederland. Er zijn meer vliegtuigen in het Noorden neergekomen, maar daar zijn geen monumenten van.

De enige uitzondering is het monument op de Noordkaap daar is het wrak nooit gevonden.

Anreep, 20 oktober 1943 22:45 u, JB154

Het monument bestaat uit een grote veldkei, met daarop een prachtige bronzen plaquette, waarin een neergestorte Lancaster is verwerkt. Verder natuurlijk de namen van de bemanningsleden, vluchtdoel (Leipzig) en datum.

Het geheel wordt bekroond door een propellerblad. Het originele blad werd er door vandalen afgesloopt. Het monument kreeg van de RAF een vervanger.

Op de avond van 20 oktober 1943 komen enkele uren na elkaar drie Lancaster-bommenwerpers neer in Drenthe. De eerste om 19.20 in Gieten, de tweede om 22.35 bij Eelderwolde en de derde tien minuten later bij Anreep. Om 22.20 stort ook nog de Mosquito van luitenant Mellor van 139 squadron neer bij Mantinge in de toenmalige gemeente Westerbork.

Het is de nacht van de eerste serieuze aanval op Leipzig. De 358 Lancasters die de lange reis maken hebben last van het slechte weer. De stadskern wordt gemist, er vallen alleen bommen in buitenwijken. Zestien Lancasters gaan verloren.

Zeven crewleden zijn begraven op de Zuiderbegraafplaats in Assen.

Squadron Leader R.J. Manton, Pilot Flight Sergeant A.C. Branch, Flight Engineer, Squadron Leader A.G.A. Cochrane, Navigator Air Bomber Flight Sergeant R.L. Taylor, Air Bomber Flight Sergeant A.E. Evans, Wireless Operator Sergeant F. Earnshaw, Air GunnerFlight Sergeant, C.W. Foster, Air Gunner uit New Zealand.

Dorkwerd, 23 mei 1944 00:16 u, NE127

Op 23 mei 1944 werd de bemanning van de Avro Lancaster MK3 DX-J NE 127 op haar nachtelijke missie naar Braunschweig verrast door een Duitse nachtjager. Het toestel maakte een crash in de weilanden tussen Dorkwerd en Groningen. Van de 7 bemanningsleden kwamen er 5 om het leven.

Zij liggen begraven op de begraafplaats in Hoogkerk.

Sergeant Arthur Meakin Armin, Flight Engineer, Officer Francis Norman Henley, Pilot, Officer Abraham Gordon Lodge, NavigatorSergeant John Manson, Wireless Operator Sergeant Sydney Morris, Air Bomber.

 

Eelderwolde, 20 oktober 1943 22:35 u. ED555

Het Lancastermonument te Eelderwolde (gemeente Tynaarlo) is een gedenksteen. Bij de gedenksteen zijn zeven moeraseiken geplant, dit aantal komt overeen met aantal gesneuvelde militairen.Het monument zou niet op de plek staan waar het grootste deel van het toestel terechtkwam, maar tweeënhalve kilometer verderop in het weiland vlak achter de Piccardthofplas.

De zeven crewleden liggen op de algemene Begraafplaats van Eelde

Officer T.L. Simpson, Pilot Sergeant P.R. Cowling, Air Bomber Sergeant A.W.N. Lower, Flight Engineer Sergeant G.J. Godseff, Navigator Sergeant L. Cohen, Wireless Operator/Air Gummer Sergeant C.W. Gibb, Air Gunner Warrent Officer D.S. Storey, Air Gunner

Lancaster

Avro Lancaster PA474 is een viermotorige zware bommenwerper die geëxploiteerd wordt door de Royal Air Force Battle of Britain Memorial Flight, de Lancaster staat in RAF Coningsby. Wereldwijd zijn er van de 7373 gebouwde Lancasters, er zijn nog 17 toestellen overgebleven waarvan er nog 2 vliegen. Er zijn in totaal 3.249 Lancasters verloren gegaan.

In de Tweede Wereldoorlog vlogen de Lancasters vanaf 1942 156.000 missies en wierpen ze 608.612 ton aan bommen.

Blijham, Wellington X9910 29 september 1941 22:52 u

Op 29 september 1941 steeg om 19:37 uur de Wellington IC X9910 KO-Y van haar basis Marham op. Dit toestel maakte deel uit van het 115e Squadron bestaande uit circa 25 Wellington bommenwerpers van de RAF met als doel Hamburg.

Boven de Dollard werden deze vliegtuigen beschoten door de Duitsers en werd de IC X9910 geraakt die toen al brandend richting Winschoten vloog en snel daalde en in Blijham om 22:52 uur net boven de grond uiteenspatte.

De wrakstukken lagen rondom de kerk NH kerk in het Oosteinde, een brandstoftank van een neergeschoten vliegtuig is op de toren terecht is gekomen. Doordat het binnenwerk van de toren van hout was en de brandstof hierlangs naar beneden stroomde is de toren in een uur afgebrand. Jaren later was de muur van de onderbouw van de toren nog geblakerd van het brandende brandstof. Vijjf bemanningsleden kwamen om het leven die op het Protestantse Kerkhof van Blijham achter de kerk zijn begraven, drie van hem kwamen uit het Verenigd Koninkrijk, één uit Canada en één uit Australië. Ze zijn allen gesneuveld op 29 september 1941. Eén Bemanningslid kon met behulp van zijn parachute uit het vliegtuig springen en zat als krijgsgevangene de oorlog verder uit.

De omgekomen vliegeniers:

Sergeant Arthur Robert Hulls, Piloot Sergeant James Henry Goodey, 2e Pilot/voorkoepel schutter van de Royal Australion Air Force Sergeant Thomas Douglas Griffiths, Wireless Operator/Air gunner Sergeant Thomas William Bull, Wireless Operator/Air gunner 2e luitenant William Kenneth Colfe, Waarnemer /bommenrichter van de Royal Canidian Air Force.

Oranje, B17 42-31299 6 maart 1944 14:50 u

Boeing B-17 Flying Fortress (‘Sally B’) Bron Wikimedia Commons

De bommenwerper ‘Junior’ (voorheen genaamd ‘She’s My Gal’ II nr. 42 31299) van piloot Garland Brooke Lloyd komt door een aanval van een Duitse jager brandend neer bij Hijken. Alle tien inzittenden komen veilig aan de grond. Vier weten te ontsnappen aan de Duitsers, eentje zelfs vier maanden, maar Lloyd, navigator Elton Andrew Skinner, Marion Gillmo en staartschutter Victor Peter Valek worden toch weer gepakt wordt. Ze overleven alle tien de oorlog.

Noordkaap, Wellington R3202 3 augustus 1940 02:00 u

Op 2-8-1940 stegen rond half tien ’s avonds 22 Wellington bommenwerpers van het 115e squadron op vanaf de RAF basis in Marham (U.K.). Hun doel was het bombarderen van een olieraffinaderij bij Hamburg (D). Nadat het bombardement succesvol was geweest landden op 3-8-1940 vrijwel alle bommenwerper veilig op hun thuisbasis. Eén ontbrak er.

Daarvan resteerde alleen een noodsignaal dat men tussen 01.45 en 02.15 uur op de thuisbasis heeft ontvangen. Vanaf Rottumeroog werd er melding gemaakt dat er motorproblemen waren waaraan al snel werd toegevoegd dat hoogte houden problematisch was. Uiteindelijk zou het signaal van Wellington Mk1c R3202 KO-J halverwege tussen de Nederlandse en de Britse kusten staken. Men trof men het lichaam van Pilot Officer Ronald William Pryor (de copiloot) aan in de kwelder, vlak bij de dijk. Het wrak van R3202 KO-J echter nooit gevonden.

Aanboord waren:

Officer Reginald Torrance Gerry, Pilot Sergeant Richard James Ruffel-Hazell, Sergeant James Dempsey, Wireless Operator/Air gunner Sergeant Jack Millen Croft, Air gunner Officer Sidney John Scott Wilde.

Pilot Officer Ronald William Pryor, Pilot, ligt begraven op het Oude Algemene Begraafplaats in Uithuizen.

Haren, Spitfire MK529 18 augustus 1941 12:30 u

 

Op 8 februari 1945 boorde een Spitfire zich in twee woningen aan de huidige Blekenweg. Tijdens de duikvluchten op het rangeerterrein maakte piloot Taylor een vliegfout. Met een vleugel van zijn toestel Spitfire schampte hij de betonnen watertoren van het rangeerterrein, kwam in een weiland tegen de grond, vloog vervolgens door een houtwal het huis Tuindorp 125/126 binnen, dat in brand vloog. De piloot Taylor en twee (Duitse) spoorwegbeambten, Hermann Cloppenburg en Willy Fricke kwamen om in de vlammenzee.

Officer D.G.L.Taylor ligt begraven op de Eshof in Haren.
Spitfire 
De Spitfire was een Brits jachtvliegtuig. Het toestel werd in 1938 in productie genomen door Supermarine Division, Vickers Armstrong Ltd..
Het toestel werd gedurende de gehele Tweede Wereldoorlog ingezet door de geallieerden, voornamelijk door de RAF. Er werden in totaal 20.340 stuks gebouwd
De Spitfire haalde een maximumsnelheid van 721 km/h op een hoogte van 8000 meter.
De voordelen van de Spitfire waren de bijzondere vleugels, die een betere manoeuvreerbaarheid gaven. Ook had het toestel een groot motorvermogen en een goed zicht vanuit de cockpit.
bronnen: Dirk Munk Wikepedia Wikimedia Common
www.westerwoldeactueel.nl/
www.tracesofwar.nl/
www.drentheindeoorlog.nl/
nl.qwe.wiki

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *