Voederbietenuitdeling Groningen ter voorbereiding Sint Martinus 2023

Centrale thema ‘Delen is het nieuwe hebben’ 

Traditioneel rijdt de zaterdag voor SintMartinus een boerenwagen boordevol voederbieten de Groninger binnenstad in, vergezeld met draaiorgelman Joris ten Have die met zijn Pronkjewail al spelende mee tot aan de kop van de Vismarkt rijdt. Aan de oostkant van de Vismarkt werden door Volksvermaken samen met Museum aan de A gratis voederbieten uit gedeeld.

Volksvermaken en Museum aan de A laten ter plaatse zien hoe je van een voederbiet een Sint Martinuslampion kunt maken. Lampionnenmaakster Jeannette Ensing maakte voor deze dag een aantal voorbeelden.

De uitdeling van de gratis voederbieten vindt in nauwe samenwerking met de Stichting Marktactiviteiten Groningen plaats. De bieten zullen in de week van 11 november ook bij verschillende basisscholen en de buitenschoolse opvang worden bezorgd.

Op woensdagmiddag 8 november helpen medewerkers van het Museum aan de A en Volksvermakers kinderen mee om van voederbieten lampionnen te maken. Voederbieten en versiermateriaal zijn voorhanden. Deelname is gratis. Je hoeft je niet aan te melden.

Foto’s: Jan Hendrik van der Veen

(Veel foto’s en artikelen vindt u terug op zoeken Sint Martinus)

De jaarlijkse Sint Martinusoptocht gaat op zaterdag 11 november van start op het Hereplein.

Alle kinderen met hun zelfgemaakte lampionnen mogen meelopen naar de Martinikerk. Verzamelen vanaf 13.30 uur en om 13.45 uur vertrekt de stoet met Sint Martinus te paard met in zijn gevolg Romeinse soldaten. De tocht wordt muzikaal begeleid door Showband Noordenveld uit Roden. De optocht wordt dit jaar gecombineerd met de Gulden Martinusweg. Deze begint op 1 november vanuit het stadhuis van Utrecht en eindigt in de Martinikerk als deel van het Europese netwerk van ‘Routes de Saint Martin’.

Eén gedachte over “Voederbietenuitdeling Groningen ter voorbereiding Sint Martinus 2023

  1. Moi, Jan Hendrik, als vanouds hartelijk dank voor deze fraaie reportage en natuurlijk ook voor de aankondiging van de optocht. Dikke prima, Hein Bekenkamp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *