Vossenjacht Zuidhorn onmiddelijk stoppen

In het buitengebied van Zuidhorn wordt  ’s avonds en ’s nachts vanuit auto’s op dieren geschoten. Bij het Meldpunt Jachtincidenten van de Partij voor de Dieren is een melding binnengekomen over de gevaarlijke situatie in Zuidhorn. Wandelaars, omwonenden en hulpverleners voelen zich onveilig en lopen de kans geraakt te worden.

 

De provincie Groningen heeft een ontheffing verleend om in dit gebied met lichtbakken op vossen te jagen. De Partij voor de Dieren wil dat er onmiddellijk een einde komt aan de jacht, en stelt vragen aan het College van Gedeputeerde Staten.

Door de nachtelijke jachtpartijen kunnen gevaarlijke situaties ontstaan voor omwonenden en toevallige voorbijgangers, maar ook voor  hulpverleners van bijvoorbeeld de dierenambulance. Deze hulpverleners  zijn regelmatig ’s avonds en ’s nachts in het buitengebied actief  om, naar aanleiding van meldingen, in nood verkerende dieren te  zoeken en te helpen. Ook medewerkers van het asiel ‘De Hooge Hoeve’  laten in  het  buitengebied de honden uit.

Ernstige ongevallen veroorzaakt door jagers zijn niet ongewoon. Zo was er onlangs het dodelijke incident in Zwiggelte (veroorzaakt door jagers die met lichtbakken op vossen schoten) en eerder dit jaar werd een auto op de A15 geraakt door een kogel van jagers. In Brabant werden vorige maand drie voorbijgangers geraakt door hagel van een jager die op fazanten schoot.

De Partij voor de Dieren is zeer ongerust over de situatie in Zuidhorn. Statenlid Anja Hazekamp: ‘Het is ongehoord dat mensen ’s avonds niet meer veilig over straat kunnen omdat zij de kans lopen door kogels geraakt te worden. Deze jacht vindt notabene plaats met toestemming van de gemeente en provincie. Bovendien moeten hulpverleners veilig het veld in kunnen om dieren in nood te helpen. Niet zelden zijn deze dieren gewond geraakt door kogels of omdat ze op de vlucht waren voor jagers.‘
(bron: Partij van de Dieren)

3 gedachten over “Vossenjacht Zuidhorn onmiddelijk stoppen

  1. Ik woon in de gemeente Zuidhorn, wandel erg veel kilometers in de provincie Groningen. Ik kan mij niet voorstellen dat de vos een plaag kan zijn, ik kom ze nooit tegen.
    Ik kom wel erg vaak een ander soort tegen, waarvan het aantal explosief groeit, ze zitten al tussen de 16 to 17 miljoen exemplaren in dit landje. De Mens.
    Kan daar niet ’s over nagedacht worden. Over een plaag gesproken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *