Vraag naar coronatesten groter dan laboratoria aankunnen

Momenteel is het extra druk in de corona-callcenters en op coronatest.nl. Op dit moment is in Nederland de vraag naar testen groter dan de laboratoria met de beschikbare testmaterialen aankunnen.

Ook zijn er veel mensen zonder klachten die toch een afspraak voor een coronatest maken. Dat is niet de bedoeling. Zie ook de berichtgeving van de Rijksoverheid. De wachttijden voor een test lopen daarom overal in het land op. Er wordt hard gewerkt om te zorgen dat deze situatie zo tijdelijk mogelijk is. Het heeft geen zin GGD Groningen te bellen of mailen voor het inplannen van een coronatest óf voor de uitslag van een coronatest.

Extra testcapaciteit bij laboratoria

Het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) heeft overeenkomsten gesloten met twee laboratoriumnetwerken om extra testcapaciteit te leveren voor de GGD’en in Nederland. Zodra de laboratoria voldoende capaciteit hebben, kunnen er weer meer coronatesten worden afgenomen.

De testcapaciteit in onze regio wordt uitgebreid zodra deze ruimere lab-capaciteit operationeel is, waarna de wachttijden naar verwachting zullen afnemen.

Wachten op de uitslag van de coronatest

De testuitslag kan ook online bekeken worden als je online een afspraak hebt gemaakt of dit hebt aangegeven bij je telefonische afspraak. Het kan soms langer dan 48 uur duren voordat je de uitslag krijgt.

GGD Groningen verstrekt geen testuitslagen. De uitslag krijg je telefonisch of online.  Blijf thuis zolang je nog geen testuitslag hebt.

Tips om de drukte zoveel mogelijk te spreiden

  • Maak alleen een afspraak voor een coronatest als je klachten hebt, zie rijksoverheid.nl.
  • Een testafspraak maken online kan 24 uur per dag via coronatest.nl (met je DigiD), dus ook ’s avonds en in het weekend.
  • Een testafspraak maken via 0800-1202 kan elke dag tot 20.00 uur. Probeer het ook eens ’s avonds.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *