Vrouwenopvang Kopland officieel geopend

Vanmiddag, 8 maart op de Internationale Vrouwendag is de Vrouwenopvang Kopland voor de provincie Groningen officieel geopend door de aanwezige kinderen aldaar. Het nieuwe gebouw staat in de Oosterparkwijk in Groningen aan de Piet Fransenlaan.

In september 2017 werd de bouw van de nieuwe locatie van de Vrouwenopvang in Groningen afgerond. In de Vrouwenopvang verblijven vrouwen (met eventuele kinderen) die hun thuis moesten ontvluchten vanwege huiselijk geweld.

Voorafgaand op de opening vond een mini symposium plaats met oud minister en Kamerlid Lilian Ploumen, kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer, commissaris van de Koning Rene Paas en burgemeester Peter den Oudsten. Lilianne Ploumen maakt zich sterk voor de rechten van vrouwen en meisjes, en paste haar aanwezigheid goed bij de opening van de Vrouwenopvang. Ook de kinderombudsman was aanwezig, zij zet zich in voor de rechten van kinderen en jongeren. Op dit symposium stond her streven naar een geweldloze generatie centraal.

Kinderen staan centraal
Vorig jaar heeft de Vrouwenopvang van Het Kopland de Kind Centraal Award gewonnen. Volgens onderzoek van Stichting Het Vergeten Kind is de opvang van Het Kopland een voorbeeld voor andere opvanglocaties, door de zorg op maat voor zowel moeder als kind om traumatische ervaringen te verwerken.

Bestuurder van Het Kopland en Zienn, Alice Vellinga: “In de missie van Zienn en Het Kopland staat dat we huiselijk geweld willen voorkomen en mensen zo goed mogelijk willen helpen. Een van de belangrijkste manieren om dit te doen is door kinderen die zijn opgegroeid met huiselijk geweld te begeleiden en te behandelen. Helaas is de intergenerationele overdracht van huiselijk geweld groot. Wij streven naar een geweldloze generatie. Stop de overdracht van geweld, kinderen zijn de toekomst!

Foto’s: Jan Hendrik van der Veen – FocusGroningen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *