Vuurwerkoverlast | Teller in Groningen al over de tweehonderd

Sinds het meldpunt vuurwerkoverlast zaterdag online ging, zijn er landelijk meer dan 15.000 meldingen over vuurwerkoverlast binnengekomen, waarvan 200 uit de gemeente Groningen. Een groot deel van de landelijke meldingen gaat over ‘irritant knalvuurwerk’ dat al sinds begin december in verschillende supermarkten te koop is. Ook klagen veel mensen over de overlast door vuurwerkbommen, die prullenbakken en vuilcontainers opblazen. Meldpuntoverlast: klik hier

Opvallend veel klachten in de gemeente Groningen gaan over harde vuurwerkknallen, waarschijnlijk nitraatbommen of ander illegaal vuurwerk met grote explosieve kracht. Opvallend is ook de toename van het aantal klachten sinds 28 december, het moment waarop zwaarder vuurwerk mag worden verkocht. Van de 200 meldingen zijn er 67 sinds die datum.

Het meldpunt vuurwerkoverlast is een initiatief van 30 lokale GroenLinks-fracties, waaronder GroenLinks Groningen-Stad. Vorig jaar kwamen er in twee weken tijd ruim 89.000 vuurwerkklachten binnen, dat was een stijging van 18.000 ten opzichte van het jaar daarvoor. In de gemeente Groningen waren er vorig oud- en nieuw 1670 meldingen. Twee jaar geleden had zich juist een daling van de overlast ingezet, vanwege het instellen van vuurwerkvrije zones in veel gemeenten en het beperken van de afsteektijden op Oudejaarsdag.

Met het meldpunt willen de initiatiefnemers in kaart brengen hoe groot de overlast door vuurwerk is. “Jaarlijks wordt er voor miljoenen euro’s aan schade aangericht door vuurwerk en hebben er duizenden mensen last van”, zegt raadslid Benni Leemhuis van GroenLinks in de stad Groningen. “We gebruiken de meldingen om te pleiten voor meer maatregelen tegen vuurwerkoverlast. Meer vuurwerkvrije zones, professionele vuurwerkshows.”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *