Want pedo’s, daar hebben we een hekel aan | Karin Smalbil

steden nederland, groningen, herewegbuurtLicht verstandelijk beperkt, overmatig drankmisbruik in het verleden en de status Tbs’er. De Van Mesdagkliniek, daar zit John. Een 28-jarige man met borderline en een agressieprobleem. Hij komt van oorsprong uit Friesland. In December 2014 viert hij samen met twee mede TBS’ers (32 en 33) een feestje in de kliniek. De drie mannen zitten op een afdeling waar ze worden voorbereid op hun terugkeer in de maatschappij.

Op die avond wordt het een feest met alles er op en er aan. Rum, XTC pillen en joints. ‘Ach, als iemand op verlof is geweest, wordt er makkelijk iets binnen gesmokkeld’, verklaart John op de zittingsdag, zo’n anderhalve week geleden.
Ze hebben Pieter, een mede Tbs’er, niet gevraagd mee te feesten. Pieter is een pedofiel. ‘En daar hebben we een hekel aan’, zegt John op zitting. Ze smeden tijdens de drank en drugs het plan om Pieter te grazen te nemen.

Rond middernacht kloppen ze op zijn kamerdeur. Met een leugentje willen de heren naar binnen. Pieter, zich van geen kwaad bewust, wordt op het moment van openen van de deur direct in elkaar gestompt, getrapt en geslagen. Ze steken hem met een broodmes in zijn pols en trekken het koord van zijn sweater strak om zijn hals. Daarbij bedreigen ze hem met de dood en stelen ze vijftig euro. Ze persen een trui tegen zijn mond om te voorkomen dat Pieter lawaai maakt. Een stijf uur gaan ze volledig op Pieter tekeer. Eén van de drie heren drukt bij vertrek uit de kamer van Pieter op de intercom. Dan pas krijgt de portier lucht van de ernstige mishandelingen. Pieter verklaart later met de striemen rond zijn nek dat hij ‘wel voelde dat hij het leven zou laten’. John zegt daarover op zitting dat het wel klopt, dat ze ‘m behoorlijk te grazen hebben genomen. ‘Moord was niet de bedoeling, maar een waarschuwing was op zijn plaats.’
Pieter wordt net op tijd uit de vuisten van mede Tbs’ers gered. Als de beveiliging niet was gekomen, dan was Pieter dood geweest. Zoveel wordt duidelijk op de eerste zittingsdag. Een van de drie heren zou de regels van het ‘spel’ rond Pieter hebben bepaald. De 33-jarige medeverdachte verklaart dat hij juist probeerde John tegen te houden. Waarom het idee om Pieter de pedo zo toe te takelen; het blijft in het luchtledige. De rum, de pillen, de drank, de joints. In de Van Mesdag. U leest het goed.
Pieters gezicht herstelt pas na twee maanden. Littekens op zijn pols en maandenlang durende hoofdpijnen zijn het gevolg van de ‘echte poging moord in vereniging’ zoals de officier van justitie het noemt.
Op de dag van de eerste zitting raast code rood door het noorden van het land. IJzel. De drie heren staan terecht in de zittingszaal van de Groninger rechtbank, waar de rechters tijdens de zitting het plan voorstellen de zitting van de heren aan te houden. Om iedereen veilig thuis te laten komen, nu het nog kan. De ijzelcode wordt alleen maar roder.

Twee van de drie heren kunnen hun strafproces later dit jaar verwachten. Voor John is het een ander verhaal. John komt op 30 januari aanstaande uit de Van Mesdag gewandeld. Dan is hij dakloos. Nu is John de raarste niet. Hij wil Tbs’er blijven. Ongelimiteerd je gang kunnen gaan in de TBS kliniek, hij vindt het geen punt. ‘Ik heb nog veel te leren, een lange weg te gaan.’
John’s zaak krijgt voorrang. Hij hoort als eerste zijn eis. En dat was afgelopen maandag. ‘Alle drie de heren hebben een gelijkwaardig aandeel in deze echte poging moord in vereniging’, zo luiden de woorden van de officier van justitie. Ze eist voor John: TBS met dwangverpleging voor onbepaalde tijd. Ze eist ook dat John een schadevergoeding betaalt van 2.185,50 euro. Daar zit ook de gestolen vijftig euro van Pieter bij.
De raadsvrouw van de jonge tbs’er (die vind dat ik te hard typ in de zittingszaal) vraagt op zitting aan de rechters of er een mogelijkheid is om vervroegd uitspraak te doen in de zaak van haar cliënt. Die mogelijkheid is er niet. Volgens de officier is het een onwenselijke situatie als John op 30 januari dakloos wordt. Dat moet worden voorkomen. Ze eist dan ook onmiddellijke in gevangenneming tussen TBS en vonnis in. Mochten de rechters conform de eis vonnissen, dan kan John gewoon in de Van Mesdag blijven.
Uitspraak op 25 januari.

Bron: Karin Smalbil

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *