Wapens horen niet thuis in onze samenleving | Inleveractie Groningen van start

Het hebben van een wapen komt narigheid van, wees wijs en weg ermee om erger te voorkomen, immers niet geschoten is altijd vrede!

Van 11 tot en met 17 oktober kunnen (jonge) inwoners van de gemeente Groningen anoniem en zonder gevolgen hun wapen inleveren. Groningen doet dan mee aan de landelijke inleveractie tijdens de Week van de Veiligheid. Steekwapens kun je inleveren op de politiebureaus in Groningen en Haren. Daarnaast zijn er tien mobiele inleverpunten in de wijken en dorpen. Wie een (nep)vuurwapen wil inleveren, kan een afspraak maken met de politie.

“Wapens horen niet thuis in onze samenleving,” zegt burgemeester Schuiling. “De laatste jaren zien we dat het wapengebruik toeneemt, vooral onder jongeren en jongvolwassenen. Dat is een zorgelijke ontwikkeling. Daarom is het belangrijk dat ook in onze gemeente aandacht is voor dit thema. Via de inleveractie maken we onze stad weer een stukje veiliger.”

De landelijke inleveractie richt zich op steekwapens, omdat het dragen van messen steeds normaler is onder jongeren. Steekwapens, slag- en stootwapens en nepwapens kunnen van maandag t/m vrijdag tussen 14.00 en 17.00 uur ingeleverd worden bij de politiebureaus. Daarnaast zijn er elke doordeweekse avond van 18.00 tot 21.00 uur twee mobiele inleverpunten. Wie in het weekend een steekwapen wil inleveren, kan een afspraak maken met de politie via tel. 0900-8844. Het inleveren van de steekwapens gebeurt anoniem in een inleverton. Er is dus geen risico dat er straf volgt voor het wapenbezit. 

Ook is het mogelijk om vuurwapens, nepvuurwapens, munitie en explosieven in te leveren. Daarvoor kunnen mensen een afspraak maken met de politie via 0900 – 8844. De politie komt het wapen dan in burgerkleding ophalen. Dit is dus niet anoniem. De bezitter van het wapen wordt niet vervolgd omdat het wapen thuis ligt. Wel onderzoekt de politie of het vuurwapen gebruikt is bij een misdrijf.


De inleveractie van wapens is een landelijk initiatief van het ministerie van Justitie en Veiligheid, de politie, het OM en diverse gemeenten. Ook de gemeente Groningen doet mee, samen met WIJ Groningen en Bureau Halt. Vooral jongeren worden aangemoedigd hun wapen in te leveren, onder meer via de landelijke campagne Drop je knife. Maar ook volwassenen kunnen hun wapens inleveren. Meer informatie staat op gemeente.groningen.nl/wapeninleveractie-2021 en op dropjeknife.nl.

Foto’s: Siebrand Wiegman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *