Welke herinneringen heeft u aan warenhuis V&D

vroom en dreesman-1Met de zeer slechte berichtgeving rond V&D in het nieuws bracht mij op het idee na te gaan wat voor directe herinneringen naar boven komen als het gaat om dit warenhuis. Groningen was optimaal in beeld en dat deed mij denken aan de vele malen dat ik het pand aan de Grote Markt vaak bezocht. Het was in het begin van de jaren zestig van de vorige eeuw en in die tijd kon je ook in de discocorner van Vroom en Dreesmann terecht voor de aanschaf van plaatjes uitgekomen op het Discofoon label.

Onbekende artiesten hadden dan hitparade nummers opgenomen, die zowel op kant 1 als 2 verschenen. Tegen een goedkope prijs had je dan een namaak hit in huis. Ik kan me niet herinneren zelf ooit een dergelijk singeltje tegen afbraakprijs te hebben gekocht maar kwam ze later wel in de tweede hands winkels tegen. Wel herinner ik me later, zo rond 1966, dat er LP’s van bekende artiesten werden uitgebracht op hetzelfde Discofoon Label.

In Vlaanderen was er in het begin van de jaren zestig een behoorlijke omzet als het ging om de ‘Teenagers Teeny Records’. Gelijk aan Discofoon werden er door onbekende artiesten twee songs, die een hit waren, opgenomen en voor slechts 39 frank op de markt gebracht. En daarbij kwam nog dat de nummers niet alleen in de winkel leverbaar waren maar tevens werden gedraaid in het programma Jukebox op Radio Luxembourg.

Ook kon je er terecht voor ´Platennieuws´ een blaadje, dat trouwens niet zo uniek was gezien ook andere platenzaken het liggen hadden, maar dan zonder de stempel van ‘V&D discobar’. Platennieuws bracht veel informatie over artiesten en nieuwste uitgaven op vinyl.

In mijn archief is nog een exemplaar terug te vinden van januari 1963, een nummer dat op zich ook wel weer bijzonder is te noemen gezien het de eerste keer was dat Skip Voogd de scepter over de redactie van het blaadje voerde. Heb je ook een directe herinnering laat het ons weten en mail naar de redactie.

Bron: Hans Knot

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.