Werkman-uitgave ‘Onder de weg en over de locht’ leverbaar

werkmanjaarDichter Jan Siebo Uffen en componist Ellen Dijkhuizen maakten ter gelegenheid van het Werkmanjaar 2015 een liederencyclus in tekst en muziek naar de wereldberoemde Chassidische Legenden-uitgave van H.N. Werkman. Van deze liederencyclus werd een muziekvoorstelling samengesteld, die op 19 april in première gaat in de Synagoge Groningen om vervolgens op verschillende locaties in Wehe den Hoorn, Winsum, Appingedam en Oldenzijl te worden opgevoerd.

Bij de voorstelling verschijnt een boek met de druksels van Werkman, de gedichten van Jan Siebo Uffen in het Gronings en het Nederlands en een cd met een uitvoering van de liederencyclus. Het boek opent met een inleiding van kenner van de Joodse cultuur professor dr. Wout van Bekkum (hoogleraar Semitische Talen en Culturen aan de RU Groningen) over de achtergronden van de Chassidische Legenden.

De première op 19 apr in de Synagoge van Groningen is inmiddels uitverkocht, maar er zijn wel kaarten beschikbaar voor: 13 juni in Wehe den Hoorn, 3 okt in Winsum, 4 okt in Appingedam en 10 okt in Oldenzijl.

Dit jaar is het zeventig jaar geleden dat kunstenaar H.N. Werkman vlak voor het einde van de Tweede Wereldoorlog werd gefusilleerd door de Duitse bezetter. De Chassidische Legenden van Martin Buber speelden een belangrijke rol in een van zijn bekendste serie druksels, die hij in de periode 1942/43 realiseerde in een oplage van twintig exemplaren.
De liederencyclus vertelt de Chassidische Legenden die aan het begin van de 20ste eeuw door de Joodse godsdienst-filosoof Martin Buber werden verzameld. Deze sprookjesachtige vertellingen vol wijsheid en humor zijn nu hertaald in het karakteristieke Gronings van Jan Siebo Uffen en op muziek gezet in een eigentijdse klassieke stijl van Ellen Dijkhuizen. Beeldend kunstenaar Jaap van den Hoofdakker maakte voor de muziekvoorstelling bij de liederencyclus een beeldproductie van de druksels die aansluit bij tekst en muziek.
De uitvoerende musici van de muziekvoorstelling en de cd zijn: Ne
tty Otter – mezzosopraan, Ben Smit – spreekstem, Pierre Lafay – (bas)klarinet, Wilma van der Wardt – cello en Ellen Dijkhuizen – piano.

De uitgave Onder de weg en over de locht verschijnt in een eenmalige editie als gebonden hardcover boek en heeft een staand formaat van ca 24 x 16 cm. Geheel uitgevoerd in kleur en telt 62 pagina’s binnenwerk. Achterin is een cd opgeborgen met een integrale uitvoering van de muziekvoorstelling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *