Wijkbewoners Appingedam in onzekerheid | De ongelijkheid in afwikkeling schade aardbevingen

Tijdgebrek als schaamlapje voor gebrek aan betrokkenheid vanuit Den Haag en de chronisch falende planning van de Nationaal Coördinator Groningen (NCG). Na een positief gesprek met staatssecretaris Hans Vijlbrief in 2023 lijken de bewoners van Wijk Westerdraai (Westerkade, Dijkhuizenweg 1, 1a en 3, Karel Doormanstraat, Lisstraat, Zwanebloemstraat 1 en 2) in Appingedam nog altijd in onzekerheid te verkeren. Om die reden hebben ze hun wijk veranderd in een wijk vol vraagtekens.

De bewoners hadden gehoopt op concrete stappen en duidelijke plannen, maar tot op heden is er weinig veranderd. De gemeente vergeet de bewoners volgens afspraak mee te nemen in de bouwplannen van de hele wijk, en het Nationaal Coördinator Groningen (NCG) stuurt enkel brieven over uitstel van de opnames.

De stilte die volgde op het sluiten van de gaskranen beangstigt met name de bewoners van de 52 huizen die niet zijn meegenomen in het sloopbesluit. Het sluiten van de kranen lijkt eerder tot een stilte dan tot actie te hebben geleid. De angst groeit dat de problemen nu onopgemerkt blijven, en de bewoners vrezen dat er helemaal niets meer gebeurt nu het publieke debat over de aardgasproblematiek lijkt te zijn weggeëbd.

“De veronderstelling dat met het sluiten van de gaskranen de problemen wel opgelost zullen zijn en de versterking ook nog eens in 2028 klaar moet zijn is je reinste kolder en zorgt voor heel veel zorgen en heel veel leed bij de bewoners van de wijk Westerdraai. Feitelijk lopen we tegen een muur van stilte aan en excuses over tijdgebrek van betrokken partijen dat door velen wordt gezien als een schaamlapje voor gebruik aan openheid en betrokkenheid. Tijdgebrek en tekort aan volume mag geen excuus zijn voor het negeren van de zorgen en belangen van de mensen die direct geraakt worden.” Aldus Alida Dalman woordvoerder van de actiegroep 1wijk1plan.

De actiegroep roept alle betrokken partijen op om onmiddellijk in gesprek te gaan met de bewoners om tot een oplossing te komen die recht doet aan de belangen van alle partijen !!!

 

Morgen staat een actie in Ten Boer gepland van aardgasgedupeerden. ‘Na alle mooie beloftes en miljarden lijkt het soms alsof het allemaal goedkomt, voor veel gedupeerden is dat nog niet het geval’, schrijven Groninger Bodem Beweging, Chris Garrit en Sandra Beckerma, de organisatoren van de actie, in een persbericht.Het leven van tienduizenden is ontregeld.

‘Er gaat niets boven Groningen’ klinkt de slogan, maar ondergronds heeft de provincie een levensgroot probleem dat lange tijd niet is erkend.

Foto’s: Jan Hendrik van der Veen

In de documentaire De aarde beef van de NTR, een serie over de Groningers zelf, de geschiedenis, het land en de bewoners: de luchten, melancholie, het hoge land en de oude dorpskernen ontmoette presentator Winfried Baijens bekende en onbekende Groningers en zoekt uit wat de provincie onderscheidt van en verbindt met de rest van Nederland en welk onrecht de Groningers is aangedaan en volgens Jan Mulder de Groningers te naïef zijn.  Actie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *